Începe războiul: Baze americane şi întreprinderi din Irak în care sunt americani, atacate cu rachete

Baze militare americane şi întreprinderi în care se află americani în Irak, vizate în atacuri cu rachete pe fondul tensiunilor americano-iraniene la Golful Persic.

RomaniaTV.net
19 iun. 2019, 18:40
Începe războiul: Baze americane şi întreprinderi din Irak în care sunt americani, atacate cu rachete

Rachetele au vizat baze americane şi  întreprinderi în care se află americani de pe întregul teritoriu irakian, în cinci rânduri, în mai puţin de o săptămână, au anunţat oficiali, pe fondul unor tensiuni între Washington şi Teheran, cei doi mari aliaţi ai Bagdadului, relatează AFP.

O rachetă a lovit o zonă din sudul Irakului în care se află mai multe companii petroliere, miercuri, inclusiv gigantul ExxonMobil, atac ce s-a soldat cu rănirea a trei persoane, iar situaţia riscă să escaladeze pe fondul tensiunilor dintre SUA şi Iran în această zonă.

Este pentru a patra oară în mai puţin de o săptămână când rachetele lovesc instalaţiile americane din zonă. A doua rachetă a ţintit o zonă din apropiere, dar nu a explodat, a informat o oficialitate. Cele trei atacuri anterioare au vizat baze militare ale forţelor namericane în apropiere de Bagdad şi Mosul, dar acestea nu au provocat pagube materiale sau umane. Deocamdată, nmeni nu a revendicat atacurile.

O sursă irakiană de securitate a afirmat că grupuri din sudul Irakului s-ar afla în spatele incidentului din Basra. „Potrivit surselor noastre, echipele care au lansat atacul  sunt mai mult decât un grup şi sunt foarte bine instruite pentru a lansa rachete”, a mai spus o sursă de securitate.

În urma acestor incidente, oficialităţile iraniene nu au făcut niciun comentariu despre atac, dar au negat vehement eventuale acuzaţii referitoare la acest incident.

Potrivit primarului Abbas Maher din oraşul Zubair „aceste grupuri au legătură cu puterile regionale” -o referinţă la Iran şi care au ca ţintă compania Exxon „pentru a trimite astfel un mesaj” Statelor Unite.

Ostilităţile între SUA şi Iran s-au amplificat de când preşedintele Donald Trump a scos Washingtonul din tratatul  cu Iranul şi cu alte puteri în luna mai, anul trecut.