Începe sezonul căpuşelor. Cum te poţi proteja şi ce faci în cazul în care te-a muşcat

Vremea s-a încălzit şi parcurile şi pădurile vor fi din nou pline de oameni dornici să petreacă timp în natură, la ar liber. Odată cu vremea caldă începe însă şi sezonul căpuşelor. Pot fi afectate atât animalele, cât şi oamenii. Muşcătura de căpuşe este periculoasă şi poate provoca afecţiuni grave, precum boala Lyme.

01 apr. 2022, 10:39
Începe sezonul căpuşelor. Cum te poţi proteja şi ce faci în cazul în care te-a muşcat

Începe sezonul căpuşelor. Vremea caldă îi scoate din case pe oameni în parcuri, păduri, iar medicii avertizează asupra pericolului căpușelor.

Căpuşele pot să transmită boli, începând de la boala Lyme ( borelioza), dar şi encefalită sau alte afecţiuni. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Din fericire, nu orice căpușă este purtătoare de boli. Doar 20% dintre căpuşe sunt infectate, iar procentul celor care fac boala Lyme este de până la 3%. Asta nu înseamnă că nu ne nevoie de precauţie. Riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la înțepătură. Este important să existe un interval mai mic de 24 de ore.

Cine nu poate scoate singur căpuşele, este indicat să meargă la medic.

Citeşte şi: O specie agresivă de insecte face ravagii și îi terorizează pe români. Nu există insecticid care să îi omoare și nu au dușmani naturali

Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi „erupţie”, caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.

Citeşte şi: Adda, în lacrimi din cauza unei boli teribile. Anunţ dureros pentru fani în miez de noapte: „Printre covizi și perfuziile mele!”

Soluţii naturale împotriva căpuşelor

Cine își dorește să folosească și tratamente naturiste în locul celor chimice, au de unde alege. Întotdeauna sănătatea ar trebui să fie pe primul plan. Cel mai simplu și la îndemână lucru să te ții departe de căpușe este prevenția. La animal și la om.

Căpușele se târăsc prin iarbă și le este foarte ușor să se urce pe tine, sau pe animal, dacă ești în aer liber. Iubesc zonele cu vegetație bogată, iarbă și tufișuri. Ele se târăsc, nu zboară.

Este indicat să nu stai prea mult cu picioarele în iarbă, în locurile care nu-ți par foarte sigure și să-ți iei măsuri de prevenție.

Poți purta șosete albe sau deschise la culoare, astfel încât să poți observa căpușele.

Plimbă prin iarbă un material alb pentru a verifica locul de căpușe. Ele sunt mereu în căutarea unei gazde.
La plecare, și nu numai, verifică-te dacă nu s-a urcat vreuna pe tine.