Închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie, interzisă. Românii care sunt prinşi încălcând legea riscă amenzi de 75.000 de lei

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern, închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie va fi interzisă. Românii care nu respectă legea riscă amenzi de până la 75.000 de lei.

10 mai 2022, 14:03
Închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie, interzisă. Românii care sunt prinşi încălcând legea riscă amenzi de 75.000 de lei

Închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie, interzisă. Proiectul de lege adoptat de Guvern prevede amenzi uriaşe pentru cei care închiriază apartamente în clădiri cu risc seismic ridicat.

Închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie, interzisă. Românii riscă amenzi uriaşe

Potrivit proiectului de lege, apartamentele aflate în prezent în clădirile cu bulină roşie vor putea fi închiriate din nou după ce vor fi finalizare lucrări de consolidare a imobilului.

Citeşte şi Alexandru Rafila, despre spitalele din clădiri cu risc seismic: „Nu putem interzice accesul la sănătate pentru că nu avem o infrastructură ideală”

Cei care nu vor respecta legea şi riscă amenzi cuprinse între 50.000 și 75.000 de lei.

Potrivit proiectului de lege, interdicția de închiriere a apartamentelor aflate în clădirile cu risc seismic ridicat va fi valabilă doar până când vor fi finalizate lucrările de consilidare a imobilului.

De fapt, potrivit proiectului de adoptat de Guvern, proprietarii clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic Rs I prin raport de expertiză tehnică, fie că vorbim de de persoane fizice sau juridice, vor trebui să înceapă demersuri pentru consolidarea acestora, astfel:

realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate;

începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor.

Atenţie, cei care nu respectă termenele de mai sus riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Conform proiectului, din clasa de risc seismic Rs I fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului luat în calcul la proiectare. În plus, proiectul stabilește și că imobilele cu risc seismic ridicat deținute de persoane fizice și firme vor putea fi consolidate cu bani de la stat, potrivit avocatnet.ro. 

Citeşte şi Cutremurul din 1977. La 45 de ani de la marele cutremur, în Bucureşti sunt 736 de clădiri cu risc seismic