Închisoare cu executare pentru Cătălin Hideg în primul dosar al EPPO în România. Omul de afaceri a fost condamnat pentru fraudă în domeniul medical

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a primit o sentință definitivă din partea Tribunalului București: patru ani de închisoare cu executare pentru folosire de documente false și spălare de bani, într-un caz legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

17 feb. 2024, 10:30
Închisoare cu executare pentru Cătălin Hideg în primul dosar al EPPO în România. Omul de afaceri a fost condamnat pentru fraudă în domeniul medical
Închisoare cu executare pentru Cătălin Hideg în primul dosar al EPPO în România. Omul de afaceri a fost condamnat pentru fraudă în domeniul medical

Închisoare cu executare pentru Cătălin Hideg în primul dosar al EPPO în România. În cadrul aceluiași dosar, Sanimed International a fost sancționată cu o amendă penală de 500.000 lei și închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni. Sentința a implicat și o decizie financiară: Cătălin Hideg și Sanimed International Impex SRL trebuie să achite Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată prin apel.

Acest caz reprezintă primul dosar investigat în România de către Parchetul European (EPPO), sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, fiind trimis în instanță în octombrie 2022. Acuzațiile formulate de EPPO includ frauda legată de alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice RECUMED.

Proiectul RECUMED, finanțat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câștiga licitația Cătălin Hideg a depus documente false și inexacte. Afaceristul a obținut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro între 2018 și 2020.

EPPO susține că patronul companiei Sanimed a acționat în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania. Anchetatorii au descoperit că suma reală a echipamentelor și produselor medicale achiziționate pentru proiect era de aproximativ patru ori mai mică decât cea declarată, iar prețurile inițiale de achiziție au fost negociate și stabilite chiar de către Cătălin Hideg.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate, prin emiterea unor facturi false.

Raluca Ortensia Aelenei a acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit o condamnare cu suspendare.

Cătlin Hideg a fost implicat anterior într-un scandal legat de vânzarea de măști la prețuri supraevaluate statului român în timpul pandemiei de COVID-19 printr-o firmă care avea ca obiect de activitate distribuţia de băuturi alcoolice şi alimente.