Închisori secrete ale CIA: CEDO condamnă Polonia pentru „complicitate”

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru implicarea sa în programul închisorilor secrete ale CIA privind presupuşi terorişti, transmite AFP, potrivit Agerpres.

24 iul. 2014, 09:06
Închisori secrete ale CIA: CEDO condamnă Polonia pentru „complicitate”

Varşovia a fost condamnată pentru rolul său în torturile suferite pe teritoriul polonez, în 2002-2003, de un palestinian şi un saudit, înainte ca aceştia să fie transferaţi la baza americană Guantanamo (Cuba), unde ei sunt încă deţinuţi, precizează sursa citată.

‘Polonia a cooperat la pregătirea şi la punerea în aplicare a operaţiunilor de predare, de detenţie secretă şi de interogare duse de CIA pe teritoriul său şi ar fi trebuit să ştie că, permiţând CIA să reţină astfel de persoane pe teritoriul său, le expune la un risc major de a fi supuse la tratament contrar Convenţiei’ europene pentru drepturile omului, au apreciat în unanimitate judecătorii europeni.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de avocaţii palestinianului Abu Zubaydah, de 43 de ani, şi sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri, de 49 de ani. Aceştia au pledat că autorităţile de la Varşovia, ‘în totală cunoştinţă de cauză şi în mod deliberat’, au autorizat CIA să-i deţină pe cei doi în secret, timp de mai multe luni în 2002-2003, în Polonia, unde clienţii lor au fost torturaţi, în special prin tehnica ‘simulării înecului’.

CEDO a decis în acest caz ca Polonia să plătească pentru fiecare din cei doi reclamanţi 100.000 euro, cu titlu de daune morale.

Decizia nu este definitivă, autorităţile de la Varşovia având la dispoziţie trei luni pentru a cere o nouă examinare a dosarului în Marea Cameră a CEDO.