Incident grav în două şcoli. Zeci de elevi au ajuns la spital, după ce au mâncat sarmale cu smântână

43 de elevi de la două şcoli din Galaţi au ajuns miercuri cu ambulanţele la spitalele de Copii şi de Boli Infecţioase, după ce au mâncat sarmale cu smântână aduse de o firmă de catering de la un restaurant. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a decis suspendarea temporară a activităţii firmei de catering.

RomaniaTV.net
12 nov. 2014, 09:51
Incident grav în două şcoli. Zeci de elevi au ajuns la spital, după ce au mâncat sarmale cu smântână

Caz uluitor în două şcoli din Galaţi. 43 de elevi au ajuns cu ambulanţele la spitalele de Copii şi de Boli Infecţioase, după ce au mâncat sarmale cu smântână aduse de o firmă de catering de la un restaurant. Dintre cei 43 de copii, 11 au rămas internaţi la Spitalul de Copii şi alţi 12 sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase.

Copiii sunt elevi în clasele 0-IV ai şcolilor generale cu program prelungit „step by step” nr. 17 şi 22 şi marţi, la prânz, au mâncat la şcoală sărmăluţe cu mămăliguţă şi smântână, furnizate de o firmă de catering.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a început o anchetă în acest caz.

Activitatea firmei de catering, suspendată după ce a livrat mâncare copiilor afectaţi de toxiinfecţie alimentară

S-a mers la firmă, dar şi la spitale, se face în continuare anchetă epidemiologică. Copiii au consumat mămăligă cu smântână şi sarmale din pulpă de pui, dar, deocamdată, nu ştim care este alimentul incriminat a fi cauzat îmbolnăvirea. Pentru moment, am suspendat activitatea firmei de catering şi am luat probe şi de la angajaţi, şi din mâncarea gătită, şi din produse nepreparate, dar am recoltat şi probe biologice de la copiii internaţi. Am suspendat activitatea firmei până la terminarea anchetei. Administratorul firmei a fost deocamdată amendat cu 1.000 de lei şi vom vedea ce se va mai întâmpla la finalul anchetei„, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii firmei de catering nu îşi explică ce s-a întâmplat.

Nu îmi explic ce s-a întâmplat. Noi avem produse proaspete şi am de peste trei ani contracte cu aceste şcoli şi cu altele, dar nu au fost niciodată probleme. Am fost luat prin surprindere, pentru că noi ne aprovizionăm în fiecare zi, nu aveam congelatoare şi frigidere şi gătim în aceeaşi zi. Carnea şi produsele pentru sărmăluţe le-am primit şi ne-am apucat de ele la ora 5,00 dimineaţă. Personalul are analizele la zi. Aşteptăm şi noi rezultatele să văd ce furnizor ar fi făcut probleme„, a afirmat administratorul firmei, Florin Vrânceanu.

Managerii celor două şcoli implicate susţin că au contracte de mult timp cu această firmă. „31 de copii din şcoala noastră au avut probleme de sănătate. Asta după ce au servit masa de prânz, adusă de firma de catering. Am anunţat la Sanepid şi la doctorii din şcoală. O parte a copiilor, zece, au fost duşi la spital cu ambulanţele, restul au plecat acasă cu părinţii şi unii au ajuns şi la spital. Contractul cu această firmă a fost încheiat pentru 133 de copii la cererea părinţilor, dar pe numele unei învăţătoare, şi nu este prima oară când furnizează„, a precizat directorul Şcolii nr. 17 Galaţi, Anca Barbu.

Şi la Şcoala nr. 22 a fost o situaţie asemănătoare. „După masa de prânz li s-a făcut rău copiilor. Am chemat părinţii, dar şi doctorul şcolii. Au fost consultaţi. O parte au plecat acasă, alţii cu părinţii la spital. În şcoala noastră sunt două contracte cu această firmă de catering, unul făcut printr-o fundaţie, altul de către comitetul de părinţi. Reprezentanţii de la fundaţie au spus că îl vor rezilia dacă firma e vinovată„, a afirmat directorul Şcolii nr. 22, Valentina Tudorache.

14 dintre cei 43 de elevi ajunşi la spitalele de copii şi boli infecţioase au rămas internaţi.