Incident radioactiv în Argeş. O maşină a fost descoperită în timp ce transporta reziduuri de iod

Maşina unei firme de deşeuri din Capitală a fost prinsă în timp ce transporta containere de reziduuri de iod. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul detectoarelor de radiaţii amplasate pe porţile de la intrarea în staţia de reciclare a unei societăţi din apropiere de Câmpulung.

RomaniaTV.net
07 oct. 2015, 11:36
Incident radioactiv în Argeş. O maşină a fost descoperită în timp ce transporta reziduuri de iod

Un nivel anormal de radioactivitate a fost descoperit întâmplător de indicatorii singurei staţii de recilclare din ţară care deţine echipamente pentru depistarea radiaţiilor radioactive.

La faţa locului au ajuns imediat mai mult echipaje ISU, Garda de mediu şi Poliţie care au sigilat încărcătura şi au declarat stare de carantină în zonă.

„Au fost depăşite de peste 10 ori valorile normale, dar, vă repet, la limita balotului, nu la 1, 2 metri de acest balot, ca să pună în pericol persoanele care erau acolo„, a spus Sorina Honţaru, director DSP Argeş, informează digi24.ro

Pe de altă parte, însă, firma care deţine staţia de sortare a deşeurilor din Argeş susţine că nu ştia că în containerele cu pricina sunt substanţe periculoase.

Avem un contract în derulare cu firma de la care provine acest transport. (…) Deșeurile radioactive sunt un tip de deșeuri total interzise pentru prelucrare în instalațiile firmei”, spun reprezentanţii companiei printr-un comunicat de presă.

În urma unei anchete a ieşit la iveală faptul că deşeurile din container proveneau de la o firmă din Bucureşti, iar substanţa descoperită era un iod radioactiv medical ce era folosit de regulă în spitale.

O altă anchetă este în desfăşurare şi la gorapa de gunoi din Chitila, locul de unde se presupune că ar fi plecat transportul spre staţia de depozitare din Argeş.

Citeşte şi Ministrul Mediului, despre taxa pe depozitarea deşeurilor: „România riscă să fie groapa de gunoi a Europei”