Incidenţa COVID în Bucureşti a scăzut din nou. Toţi elevii din Capitală revin fizic în şcoli de mâine

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti, reunit marţi în şedinţă la Prefectura Capitalei, a decis că toți elevii din București se pot întoarce oficial de miercuri la școală după ce rata de incidenţă în Capitală s-a menţinut şi astăzi sub 1.

18 mai 2021, 12:49
Incidenţa COVID în Bucureşti a scăzut din nou. Toţi elevii din Capitală revin fizic în şcoli de mâine

Incidenţa COVID în Bucureşti a scăzut din nou şi în aceste condiţii Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis că de miercuri elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a revin fizic la şcoală.

„Începând cu data de 19.05.2021 la nivelul unităților de învățământ din municipiul București activitățile didactice se pot desfășura cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitatea de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, conform Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV – 2, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în hotărârea CMBSU.

Citeşte şi: Cum vor începe elevii şcoala miercuri. Ministrul Educaţiei: Dorim sa dăm posibilitatea elevilor să meargă la şcoală

Conform Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, rata de incidenţă COVID calculată pentru ultimele 14 zile în Capitală a ajuns marţi la 0.89 la mia de locuitori.

Întâlnirea de la Prefectura Capitalei vine după ce a fost modificat ordinul comun Educaţie – Sănătate care prevede ca scenariile după care funcţionează şcolile să nu se mai raporteze la incidenţa înregistrată în ziua de vineri. Ordinul modificat a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial.

„Ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial în seara aceasta. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi DSP trebuie să analizeze hotărârea Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, de fapt, să o iniţieze. Asta este ideea, de a putea adapta scenariul la realităţi.

Practic, prin articolul 3 alineatul 2 am renunţat la sintagma «săptămânal, cu raportare la fiecare zi de vineri» Acestea sunt cuvintele care au ieşit din ceea ce se cunoaşte. Nu există variantă perfectă. Sigur, pot să vă spun de pe acum, neajunsul este – am susţinut cadenţa săptămânală şi raportare la ziua de vineri -, în urma unor solicitări insistente, cu argumentul următor: dacă Bucureştiul este de luni sub rata de infectare de unu la mie de ce trebuie să sufere copiii toată săptmămâna neavând acces la şcoală? După care au fost şi celelalte păreri, de ce ne spuneţi de duminică ceea ce trebuie să facem miercuri deja…

Încercăm să ne adaptăm la o realitate într-o continuă schimbare, având în minte în permanenţă interesul elevului, pentru că pe mine cel puţin nu o să mă convingă nimeni că elevii nu înregistrează pierderi rămânând în sistemul online.

„Mă întreba cineva dacă se publică în seara asta, se face şedinţă în noaptea asta şi se anunţă, cum? Să se anunţe în noaptea asta că se poate merge la şcoală de mâine: e nevoie de cel puţin o zi, şi aşa este puţin. Dar răspund printr-o altă întrebare: la cadenţă săptămânală (…), pun şi eu întrebarea: dacă luni este 0,99 şi luni funcţionează într-un scenariu şi până la sfârşitul săptămânii ajunge la 2, la 3 la 5, la 5…. Conform cadenţei săptămânale iată un neajuns: nu poţi să schimbi scenariul. Şi e normal să nu schimbi scenariul la o rată de infectare de 5 la mie când ai început săptămâna cu bun 1 la mie?

Elevii cu simptome vor ramane în online. Se anunţă scoala în cazul unor simptome. In scoli va exista intelegere. Camerele video trebuie pregatite. Dorim sa dam posibilitatea elevilor sa mearga la scoala, fara să-i obligi pe cei care au simptome sa meargă la scoala. Decizia depinde de CNSU, ISMB şi DSP.

Dacă aş fi în Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, eu m-as uita daca se pastreaza trendul descendent. Acest lucru înseamna ca putem sa lasam scolile deschise. Daca rata incepe sa creasca, sunt mai precaut cu deciziile. Trebuie sa ne adaptam rapid. Incercam sa punem in balanta beneficii versus riscuri”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

 

Aproape 3.000 de elevi din București vor continua să învețe online, chiar dacă incidenţa COVID a scăzut sub 1

2.922 de elevi vor continua să învețe online și după ce se deschid toate școlile din Capitală pentru ore în format fizic, a anunțat prefectul Bucureștiului, Alin Stoica. Este vorba de elevii din cinci școli care nu permit participarea la ore cu prezență fizică din motive de infrastructură.