Incidenţa COVID în Bucureşti urcă spre 7. Sectorul 1 a depășit 8,5 la mie. Prefectura Capitalei întârzie să impună noile restricţii

Incidenţa COVID în Bucureşti urcă spre 7, dar la Prefectura Capitalei nu a avut loc încă şedinţa privind instutirea noilor restricţii după trecerea de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.

30 sept. 2021, 10:52
Incidenţa COVID în Bucureşti urcă spre 7. Sectorul 1 a depășit 8,5 la mie. Prefectura Capitalei întârzie să impună noile restricţii

Incidenţa COVID în Bucureşti a crescut din nou şi se apropie de un nou prag care ar fi trebuit să aducă alte restricţii. Potrivit DSP Bucureşti, incidenţa COVID în Capitală a ajuns la 6.64 la mia de locuitori. Cea mai mare incidenţă este în Sectorul 1 – 8,53. Sectorul 2 are in incidenţă de 7.76, Sectorul 3 – 5.14, Sectorul 4 – 6.33, Sectorul 5 – 6.52, Sectorul 6 – 6.80.

Citeşte şi: Certificat verde obligatoriu în şcoli. Cseke Attila: Propunerea trebuie să vină din partea conducătorilor domeniului

Cu toate că Bucureştiul a depăşit incidenţa 6 încă de miercuri, Prefectura Capitalei nu a convocat deocamdată şedinţa pentru a emite hotărârea privind instituirea unor restricţii care se impun după ce Bucureştiul a depăşit incidenţa 6 la mie. Cel mai probabil se aşteaptă noile decizii ale autorităţilor centrale.

Atât premierul Cîţu, cât şi ministrul Educaţiei şi medicul Valeriu Gheorghiţă vorbeau miercuri că iau în calcul modificarea legialaţiei astfel încât funcţionarea şcolilor să nu mai depindă de incindenţa din localitatea în care se află.

De asemenea, premierul Florin Cîţu spunea miercuri că este posibil ca restaurantele să rămână deschise chiar dacă incidenţa covid trece de 6, dar numai pentru vaccinaţi sau pentru cei cu certificat COVID. O decizie în privinţa şcolilor şi restaurantelor este aşteptată astăzi de la CNSU. Hotărârea CNSU urmează să fie discutată de Guvern.

Citeşte şi: Peste 8.000 de elevi şi preşcolari au COVID-19. Situaţia infectărilor din şcoli, actualizată de Ministerul Educaţiei

Depăşirea pragului de incidenţă 6 presupune instituirea de noi măsuri pentru limitarea răspâdirii COVID-19.

Şcolile se închid şi elevii vor face cursuri online. Incidenţa din ziua de vineri stabileşte scenariul de funcţionare al şcolilor pentru următoarea săptămână. Dacă în ziua de vineri, Capitala va avea o rată de incidenţă egală sau mai mare de 6, şcolile îşi suspendă cursurile în format fizic şi se fac cursuri în online.

Rămân deschise creşele şi grădiniţele, cu excepţia în care apar cazuri COVID-19.

Citeşte şi: Vouchere educaţionale de 1000 de lei pentru profesori

Carantina de weekend. În localităţile în care incidenţa este între 6 şi 7.5 la mia de locuitori, se introduce carantina de weekend pentru persoanele vaccinate. De asemenea, se reintroduce declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţa de la angajator. Asta înseamnă că de vineri seara până luni dimineaţă (vineri, sâmbătă și duminică, intervalul 20:00-05:00), circulaţia este interzisă pentru persoanele nevaccinate, cu anumite excepţii ce pot fi bifate în declaraţia pe propria răspundere.

Persoanele vaccinate pot circula în baza certivicatului verde COVID-19.

Citeşte şi: Manager Institutul Matei Balş: „Dacă vom continua în stilul inconştient în care am făcut-o în ultimele 2 luni, vârful poate fi şi de 30.000”

Magazinele se închid mai devreme la sfârşitul săptămânii. De luni până joi magazinele au program normal. Vineri, sâmbătă şi duminică, activitate este permisă între 05:00-18:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Dacă incidenţa COVID-19 ajunge la 6, restaurante, cafenele şi barurile se închid. De asemenea, se închid sălile de fitness, bazinele de înot de la interior, iar activităţile recreative şi sportive în aer liber sunt interzise. 

Citeşte şi: Şcolile ar putea rămâne deschise şi la 6 la mie. Anunţul de ultimă oră al ministrului Educaţiei

Se închid şi cinematografele şi teatrele, iar concertele sunt interzise.

Mai mult, după depăşirea incidenţei COVID-19 6 la mia de locuitori nu se vor mai putea face petreceri de nuntă şi botez sau parastase.