Incidente la protestele anti-Roşia Montană din Capitală şi din ţară VIDEO

Proteste cu incidente în cea de-a zecea duminică de miting împotriva proiectului de la Roşia Montană. În Capitală, mai mulţi protestatari violenţi au fost opriţi de poliţiştii sub acoperire, iar la Cluj-Napoca, manifestanţii au acuzat că au fost bruscaţi.
Iulian Tudor
04 nov. 2013, 07:37
Incidente la protestele anti-Roşia Montană din Capitală şi din ţară VIDEO

Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi faţă de exploatarea gazelor de şist, în majoritate tineri, s-au adunat, duminică seară, la Universitate, în Capitală şi au pornit în marş spre Cotroceni, pe carosabil, circulaţia fiind blocată, potrivit Mediafax.

Peste 1.000 de persoane au manifestat aproximativ 10 minute la Palatul Cotroceni, strigând „Uniţi, salvăm toată România”, „Jos hoţia”, „Demisia” şi „Jos Băsescu , Ponta şi Antonescu”.

Protestatarii au mers apoi în complexul Regie şi au îndemnat studenţii să li se alăture, timp de aproape o oră, strigând: „Şi voi, şi voi, veniţi cu noi”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană”. Studenţii au ieşit la balcoane, dar au şi coborât din camere, cei mai mulţi limitându-se la a privi manifestaţia.

Reluând marşul, ei au ajuns şi la Parlament, unde au fluierat şi strigat: „Hoţii! Hoţii!” şi „Demisia”.

În Piaţa Unirii, trei tineri au aprins torţe fumigene colorate, unul fiind ridicat de doi ofiţeri în civil ai Jandarmeriei şi dus într-o dubă, în timp ce ceilalţi doi s-au pierdut în mulţime. Unii protestatari s-au ţinut după cei doi ofiţeri şi i-au huiduit până la dubă.

Totodată, au avut loc, pentru scurt timp, şi îmbrânceli între câţiva manifestanţi şi forţele de ordine, protestatarii din jur strigând „Fără violenţă” şi reluând în mod paşnic marşul spre Universitate.

Protestatarii au purtat steaguri naţionale şi pancarte cu mesaje precum: „Cianura şi fractura ne alimentează ura”, „Depontaminaţi România”, „Mii de caschete şi de bulane. Păzesc la protest. Hoţii fură din păduri, vamă, Guvern şi Parlament!!! Incompetenţă sau trădare?”, „Opriţi genocidul poporului român” şi „Rezistenţa civilă nu v-arată milă„.

De asemenea, ei au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Monană”, „Roşia, Roşia, vine revoluţia”, „Nu corporaţia face legislaţia” şi au cântat imnul „Deşteaptă-te, române!”, intonat şi la un megafon.

Proteste şi la Cluj, Alba Iulia şi Cîmpeni faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

Câteva sute de persoane au participat, duminică seară, la Alba Iulia, Cîmpeni şi Bistra la proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, cerând respingerea acestuia şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri.

La Cîmpeni, aproape 250 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, în faţa statuii lui Avram Iancu, scandând lozinci prin care au cerut respingerea proiectului minier de la Roşia Montană. Participanţii la protest au venit atât din Cîmpeni, cât şi din oraşul Abrud şi din comunele limitrofe, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore şi afişe cu Avram Iancu şi Horea.

Un protest similar a avut loc, duminică, şi la Bistra, o comună din Munţii Apuseni, unde aproape 200 de persoane au protestat faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Protestul a durat aproape două ore, iar o parte dintre participanţi s-au alăturat duminică seară protestatarilor de la Cîmpeni.

Şi la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat, duminică seară, faţă de proiectul minier şi au parcurs într-un marş mai multe străzi din municipiu, fluierând, bătând din tobe şi din sticle de plastic şi scandând „Alba Iulia trezeşte-te” şi „Uniţi salvăm Roşia Montană”.

La Cluj, manifestanţii şi forţele de ordine s-a îmbrâncit după ce jandarmii l-au ridicat pe unul dintre protestatari. Acesta din urmă purta o mască pe faţă şi nu putea fi identificat.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică