INCIDENTE LA VOT: Două persoane au murit, altele au fost luate cu salvarea

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Mai multe incidente au avut loc, duminică, în secţiile de votare din întreaga ţară. Un bărbat a murit chiar în secţie, la Ploieşti, un altul în Dolj, în timp ce o femeie a fost atacată de un câine la Piteşti, iar în Mehedinţi doi alegători au fost luaţi cu salvarea. Nu au lipsit nici reclamaţii pe de fraudă electorală.

RomaniaTV.net
09 dec. 2012, 10:19
INCIDENTE LA VOT: Două persoane au murit, altele au fost luate cu salvarea

UPDATE 16.55 Un bărbat în vârstă de 61 de ani din localitatea doljeană Întorsura a murit, duminică, la scurt timp după ce a votat, el prăbuşindu-se în apropierea secţiei de votare, transmite Mediafax. Bărbatul a mers, duminică după-amiază, la secţia de votare 378 din localitatea Întorsura, la care era arondat. După ce a părăsit secţia, bărbatului i s-a făcut rău, prăbuşindu-se, iar la faţa locului a fost chemată o ambulanţă, însă medicii au constatat decesul. „Bărbatul a fost şi a votat, iar la scurt timp a murit. Era cunoscut ca având afecţiuni cardiace”, a declarat primarul comunei Întorsura, Constantin Camen.

Tot duminică după-amiază, un tânăr de 21 de ani, membru PP-DD în secţia de votarea 42 Craiova, a leşinat în secţie. Tânărul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova, iar în locul său a fost trimis tatăl acestuia, care a fost numit membru în secţie din partea PP-DD. .

UPDATE 16.55 Un alegător din judeţul Suceava a fost amendat cu 500 de lei după ce a sunat la 112 şi a reclamat că a primit trei buletine de vot la secţia de votare unde este arondat, în urma verificărilor constatându-se însă că reclamaţia a fost falsă, transmite Mediafax.Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că un alegător din comuna suceveană Moara a sesizat prin 112 că la secţia de votare unde a votat a primit trei buletine de vot în loc de două. Sesizarea a fost verificată de poliţişti care au constatat că cele sesizate nu se confirmă, iar alegătorul care a făcut reclamaţia a fost amendat cu 500 de lei, a precizat sursa citată.

UPDATEC 15.40 ARD a depus o plângere penală împotriva prefectului de Teleorman pe motiv că acesta ar fi decis, fără drept, retipărirea buletinelor de vot la Roşiori de Vede, unde secţiile din colegiul 4 au fost dotate cu buletine de vot pe care erau înregistraţi candidaţi din colegiul 5. Purtătorul de cuvânt al campaniei ARD Traian Ungureanu a mai susţinut, duminică, într-o conferinţă de presă, că prefectul de Teleroman chiar a asistat personal la retipărirea acestor buletine de vot. Potrivit lui Ungureanu, ARD a depus şi o plângere penală împotriva primarului din comuna Obreasca din Teleorman pe motiv că acesta ar fi oferit bani alegătorilor contra voturi în favoarea USL.

UPDATE 13.40 Primul caz penal la alegeri. Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost surprins fotografiindu-şi buletinul de vot într-o secţie din Târgu Jiu.

UPDATE 13.25 Procesul de vot la secţia de votare 552 din Sectorul 3 este suspendat, în urma unui conflict între reprezentanţii ARD şi USL, izbucnit după ce primii filmau în secţia de votare, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.  „Reprezentanţii ARD au filmat, li s-a cerut să nu mai filmeze, s-au certat, s-au încăierat”, a menţionat Muhuleş.

UPDATE 12.55 O bătaie a izbucnit, duminică, într-o secţie de vot din judeţul Teleorman, în urma căreia preşedintele filialei judeţene a PNŢCD a fost rănit.

UPDATE 12.00 66 de sesizări privind posibile incidente electorale înregistrate de MAI. Un număr de 66 de sesizări privind posibile incidente electorale au fos înregistrate în primele patru ore de la deschiderea secţiilor de votare, cele mai multe fiind în Bucureşti şi judeţele Buzău şi Olt, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 37 au fost în mediul urban şi 29 în mediul rural, a precizat purtătorului de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Monica Dajbog a precizat că se fac cercetări în cazul a două sesizări privind posibile infracţiuni şi au fost constatate două contravenţii, pentru care au fost date amenzi în valoare totală de 1.500 de lei.

UPDATE 11.30 Plângere penală din partea ARD, în Teleorman. ARD a depus plângere penală în cazul primarului comunei Olteni din Teleorman în urma unor incidente produse în secţia de vot din satul Perii Broşteni. Cei de la ARD susţin că la ora 09:00 primarul Emil Mărcuş a împărţit, împreună cu un grup de cetăţeni, bani alegătorilor cu menţiunea să voteze cu USL, informează Mediafax. Totodată, primarul comunei Olteni, Emil Mărcuş, este acuzat că i-a aplicat un pumn în faţă copreşedintelui ARD Teleorman, când acesta a atenţionat că sesizează Poliţia la 112.

După ce un bărbat a murit într-o secţie de votare din Ploieşti, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, iar o femeie a fost atacată de câine la o secţie din Piteşti, două persoane au ajuns din secţia de votare direct la spital.

Doi alegători au fost luaţi cu salvarea direct din secţia de votare, în judeţul Mehedinţi. Unuia dintre ei i s-a făcut rău şi a început să aibă convulsii. O ambulanţă a intervenit rapid, iar medicii au stabilit că bărbatul are epilepsie. El a fost dus la Drobeta Turnu Severin, unde medicii încearcă să-l stabilizeze, deoarece se află în stare gravă.  Un alt alegător a făcut o criză cardiacă în secţia de votare şi a avut nevoie, de asemenea, să fie transportat la spital pentru îngrijiri şi investigaţii.

Până la ora 10.00, Asociatia Pro Democratia (APD) a înregistrat peste 200 de sesizări şi solicitări de informaţii provenite din partea cetăţenilor, a observatorilor acreditaţi de organizaţie, dar şi din partea reprezentanţilor competitorilor electorali, prin intermediul serviciului gratuit TelVerde 0800 070 100 şi prin site-ul www.alegericorecte.ro.

„Nu sunt incidente speciale, poate şi din cauza prezenţei scăzute la vot. Până la ora 10.00 sunt înregistrate mai multe neregularităţi, dar dintre cele pe care le constatăm de obicei în primele ore ale dimineţii. Cele mai multe sunt cereri de informare, dar există şi câteva sesizări legate de nereguli în campanie după încetarea acesteia, campanie pe SMS făcută sâmbătă, nu e nimic grav. La o asemenea prezenţă nici nu pot apărea foarte multe evenimente. Şi din acest punct de vedere suntem în norma obişnuită  de sesizări pentru prima parte a zilei”, a declarat preşedintele Pro Democraţia la România TV.

Puteţi semnala fraude la vot pe ROMÂNIATV.NET la secţiunea STIREA TA, pe alegericorecte.ro, la Telverde gratuit 0800 070 100 şi pe adresa de e-mail [email protected].