Incidente violente în Irak: Cel puţin patru morţi şi 90 de răniţi în incidentele din Zona Verde a Bagdadului

Cel puțin patru persoane au fost ucise și 90 rănite din rândul protestatarilor anticorupție care au luat cu asalt vineri Zona Verde din Bagdad, pentru a doua oară în mai puțin de o lună, transmite sâmbătă Reuters, citând surse spitalicești.

RomaniaTV.net
21 mai 2016, 09:19
Incidente violente în Irak: Cel puţin patru morţi şi 90 de răniţi în incidentele din Zona Verde a Bagdadului

Forțele de securitate irakiene au folosit muniție de luptă, gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe protestatari din Zona Verde, care adăpostește clădiri guvernamentale, parlamentul și ambasade.

Potrivit surselor medicale, victimele au decedat în urma rănilor produse de gloanțe, neînregistrându-se cazuri de sufocare.

Printre protestatari s-au aflat susținători ai influentului cleric șiit Moqtada al-Sadr și persoane nemulțumite de eșecul guvernului de a aproba reforme anticorupție și de a crește securitatea împotriva atacurilor militanților Statului Islamic, informează Agerpres.

În urma protestelor, guvernul a impus o interdicție de circulație vineri, la Bagdad, pe care a ridicat-o după scurt timp, anunțând că situația a revenit la normal.

Într-un discurs rostit seara târziu, premierul irakian Haider al-Abadi a condamnat încălcarea Zonei Verzi, avertizând împotriva haosului și conflictelor. ‘Legea trebuie să își urmeze cursul în cazul fiecărui om care o încalcă’, a subliniat el.

La rândul său, Moqtada al-Sadr și-a exprimat sprijinul față de ceea ce a numit ‘o revoltă pașnică spontană’, condamnând guvernul pentru că ‘și-a omorât cu sânge rece copiii’.