Incompetenţă plătită cu sute de milioane de euro la Casa Naţională de Pensii

Verificările efectuate de Curtea de Conturi la Casa Naţională Naţională de Pensii au scos la suprafaţă pierderi de peste 130 de milioane de euro.

RomaniaTV.net
19 apr. 2012, 07:32
Incompetenţă plătită cu sute de milioane de euro la Casa Naţională de Pensii

Milioane de euro cheltuite fără justificare, creanţe de miliarde de euro şi baza de date pe anul 2009. Acestea sunt rezultatele managementului defectuos de la Casa Naţională de Pensii.

În urma raportului Curţii de Conturi s-a constatat că s-au plătit pensii de două ori sau s-au virat bani căte persoane decedate şi astfel s-a ajuns la o cheltuială nejustificată de 7 milioane de euro.

Ce asemenea, Casa are de recuperat datorii în valoare de peste 6 miliarde de euro, majoritatea banilor fiind contribuţii de asigurări sociale neîncasate în perioada 2006-2010. Cei de la Casa Naţională de Pensii spun însă că recuperarea creanţelor nu mai este de competenţa lor încă din 2004 şi că această sarcină cade în sarcina ANAF.

Mai mult, cei de la Casa Naţională de Pensii nu au manageriat cum trebuie excedentul şi, în loc să depună banii în conturi care le-ar fi adus dobânzi de 130 de milioane de euro, aceştia au fost puşi în în conturi cu dobânzi foarte mici.

Totodată, contabilitatea pe anul 2009 a fost ştearsă în întregime din baza de date, astfel că nu există date pentru acea perioadă.