Inconştienţă maximă. Un turist s-a luat la ceartă cu salvamarii pentru că nu este lăsat să intre în mare

Inconștiența turiștilor de pe litoral atinge cote alarmante. Deși valurile sunt peste doi metri un bărbat le-a zis salvamarilor că intră în mare pe propria răspundere. Ba chiar a vrut să dea și o declarație scrisă în acest sens.

11 aug. 2022, 15:39
Inconştienţă maximă. Un turist s-a luat la ceartă cu salvamarii pentru că nu este lăsat să intre în mare

Inconştienţă maximă. Un turist s-a luat la ceartă cu salvamarii pentru că nu este lăsat să intre în mare, deşi era arborat steagul roşu, ceea ce înseamnă scăldatul interzis. Bărbatul insista şi a vrut să dea și o declarație scrisă în acest sens.

Turist: Ca să intru trebuie să dau declarație.

Salvamar: Nu se poate da nicio declarație, domnule! Vă spun și de ce: dumneavoastră puteți să-mi prezentați mie un act, un examen psihologic, eu nu pot sa vă iau, nu am nicio calitate să vă iau declarație să vă las să intrați în apă. Poate dumneavoastră doriți să vă sinucideți… Fiți sigur că dacă intrați în apa asta, acum, vă sinucideți.

Citeşte şi: A fost găsit unul dintre tinerii daţi dispăruţi de două zile în mare la Costineşti

Turist: Eu sunt salvamar din 1981, pe lacuri.

Turist: Pe lacuri nu e mare, domnule dragă, nici piscina nu e mare, să stiți! Știți că acum două zile ni s-a înecat un coleg?

Turist: Știu. Avea 8 ani de zile experiență la mare și s-a înecat!

În ultimele zile, trei turişti, un salvamar şi un tânpr care lucra la un beach bar de pe plajă s-au înecat în Marea Neagră în staţiunile Eforie Nord, Saturn şi Costineşti.

Mihai Florin Maxemiuc ajunsese luni la mare în staţiunea Saturn, împreună cu un băiat şi două fete. Pentru că ajunseseră devreme pe litoral, s-a gândit să meargă pe plajă să facă o baie în mare înainte de a se caza. Valurile era foarte mari şi pe plajă era arborat steagul roşu. Dar Mihai Florin Maxemiuc a ignorat avertismentul şi a intrat în apă. Tânărul de 23 de ani a fost luat de ape și a murit înecat. Prietenii lui au alertat autorităţile.

După 10 minute de căutări, trupul lui Mihai Florin Maximiuc a fost adus la mal. Era inconștient, iar medicii de la SMURD sosiți la fața locului l-au resuscitat aproape o oră și jumătate în speranța că-şi va reveni. Din păcate, tânărul nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi medicii au declarat decesul.

Tot luni, salvamarul Sorin Georgian Olariu a murit când încerca să salveze un tănăr din apele învolburate în staţiunea Eforie Nord. Cu o experiență de patru ani ca salvamar și zeci de turiști salvaţi, Sorin Olariu a intrat în apă să salveze un tânăr de 28 de ani care în ciuda arborării steagului roşu, a intrat în mare. Curenţii puternici l-au tras la fund. Sorin Olariu nu a stat pe gânduri şi în ciuda valurilor de până la trei metri a intrat în apă. A ajuns la turist, dar un gest făcut din panică de tânărul care se îneca le-a fost fatal amândurora.

„S-a agățat de salvator, l-a băgat la fund”, spune Gelu Vătămănescu, salvmar șef la Eforie, citat de stirileprotv.ro.

Marţi, un alt tânăr de 25 de ani a murit înecat în Costinești. S-a avântat în mare deşi în zonă salvamarii arboreseră steagul roşu, ceea ce înseamnă ”Pericol de înec, scăldatul interzis”. Timp de aproape o oră, medicii au încercat să-l resusciteze, însă a fost în zadar. Eduard Rusu era din Suceva şi în aprilie îşi ceruse iubita în căsătorie.

Joi, unul dintre bărbaţii daţi dispăruţi marţi seara în mare în staţiunea Costineşti a fost găsit de salvatori după două zile de căutări. Salvatorii au găsit cadavrul în capătul digului de la Costinești, zona Obelisc, aproape de zona în care fusese dat dispărut. Bărbatul s-a înecat.

Bărbatul găsit mort lucra la unul dintre barurile de pe plajă în Costineşti. Intrase în mare alături de prietenul lui, marţi seara după ce au terminat programul de lucru deşi salvamarii arboraseră steagul roşu, ceea ce înseamnă scăldatul interzis. De două zile, cei doi tineri erau căutaţi de autorităţi. Salvamarii au ieşit cu bărcile în larg în căutarea lor.