Încoronată la 25 de ani: Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii împlineşte 60 de ani de domnie

La un an după ceremoniile organizate cu ocazia jubileului de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, Marea Britanie se pregăteşte să sărbătorească mai sobru a 60-a aniversare a încoronării sale, care a avut loc la câteva luni de la urcarea pe tron, relatează AFP.

RomaniaTV.net
31 mai 2013, 20:58

În vârstă de 87 de ani, decana monarhilor din Europa nu avea decât 25 de ani când tatăl său, George al VI-lea, a murit subit, astfel că Elisabeta a ajuns regină pe 6 februarie 1952. Din cauza doliului oficial, a primit oficial coroana doar după 16 luni, pe 2 iunie 1953.

Duminică se vor împlini astfel 60 de ani de la grandioasa ceremonie organizată la Westminster din Londra, în faţa a peste 8.000 de invitaţi şi reprezentanţi a 129 de ţări şi teritorii. Atunci a fost televizat prima oară un astfel de eveniment, la el asistând peste 20 de milioane de persoane, din care multe îşi cumpăraseră primul televizor pentru acea ocazie. Transmisia la radio a fost ascultată de alte 11 milioane de persoane.

Acum suverana s-a hotărât să petreacă ziua ‘în cadru privat„, a anunţat Palatul Buckingham, cel mai probabil la Windsor. Regina va asista marţi, la Westminter, la o slujbă pentru aniversarea încoronării, în prezenţa a circa 2.000 de invitaţi. Vor asista în jur de 20 de membri ai familiei regale, începând cu prinţul consort Philip, 91 de ani. Vedetele vot fi fără îndoială Kate şi William, care aşteaptă primul copil peste câteva săptămâni.

Premierul David Cameron şi secretarul general al Commonwealth-ului, Kamalesh Sharma, vor citi texte religioase în timpul ceremoniei de la catedrală, teatrul unor mari momente ale regalităţii: 38 de încoronări în 900 de ani, funeraliile reginei mame sau ale Dianei, precum şi căsătoria lui William cu Kate, în 2011.

Ceremonia religioasă, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai principalelor religii, se va transmite în direct la BBC şi va fi urmată de un prânz privat oferit de regină unui număr de circa o sută de „happy few”.

Cu hainele sale pastelate şi pălăriile îndrăzneţe, Regina Elisabeta a II-a, care se bucură de câţiva ani de o mare popularitate, a trecut prin Al Doilea Război Mondial, a asistat la dizolvarea Imperiului Britanic şi a avut 12 premieri. În momentul încoronării, „Marea Britanie era o altă lume. Astăzi este de nerecunoscut, însă regina a rămas constanta noastră„, spunea recent William Shawcross, biograf regal, în he Daily Telegraph. ‘O voce calmă şi liniştită în furtună’, a adăugat el.

După ce s-a bucurat decenii întregi de o sănătate de fier, Elisabeta a II-a fost spitalizată în luna martie pentru 24 de ore cu „simptome de gastroenterită” şi tot mai mulţi britanici acceptă ideea că ar putea abdica într-o bună zi din motive de sănătate. Regina a exclus totuşi această posibilitate, după ce a spus la începutul domniei că exercită „o funcţie pe viaţă„. Şef de stat al Marii Britanii şi a 15 state din Commonwealth, suverana britanică a început totuşi să delege o parte din angajamentele în străinătate unor membri ai familiei regale.

Luni se vor trage 41 de lovituri de tun în onoarea sa într-un parc din apropierea Palatului Buckingham, urmate de o salvă din Turnul Londrei. În grădinile palatului se va organiza un „festival al încoronării” între 11 şi 14 iulie.

Din 27 iulie, publicul va putea vedea în cadrul unei expoziţii costume de la încoronare, printre care rochia de mireasă de satin alb, brodată cu fir de aur, argint şi perle, pe care Elisabeta a purtat-o în 1953.