Incredibil: Broască dispărută acum 30 de ani, ‘ÎNVIATĂ’ de cercetătorii australieni

O echipă de oameni de ştiinţă australieni de la Universitatea South New Wales, condusă de profesorul Mike Archer, a anunţat că a reuşit să utilizeze tehnici de clonare sofisticate pentru a realiza un embrion viu de la o specie de broască dispărută de la mijlocul anilor 1980.

18 mart. 2013, 14:54
Incredibil: Broască dispărută acum 30 de ani, ‘ÎNVIATĂ’ de cercetătorii australieni

Este vorba despre Theobatrachus silus, o broască plată cu incubaţie gastrică, fenomen foarte rar printre animale. Specia a dispărut în anii 1980, în mare parte din motive de mediu, fiind recunoscută oficial ca dispărută în 2001, potrvit Agerpress.

Citeşte şi Cele mai urâte şi bizare animale din lume FOTO

De câţiva ani, cercetătorii efectuează experimente de laborator recurgând la o tehnică de clonare reproductivă, numită transfer nuclear de celule somatice. Este acelaşi proces care a permis clonarea oii Dolly în 1996. Prima etapă a constat în recuperarea unor celule embrionare care fuseseră congelate din anii 1970. Acest material genetic a fost inoculat în ovule ale unei broaşte dintr-o specie asemănătoare, Mixophyes fasciolatus, broasca cu dungi din Queensland. Nucleele celulelor acestora au fost dezactivate şi înlocuite cu embrionii broaştelor dispărute.

Citeşte şi O nouă specie de broască a primit numele prinţului Charles

După câteva zile, embrionul broaştei cu incubaţie gastrică a revenit la viaţă. Chiar dacă embrionul nu a reuşit să de dezvolte până în stadiul de mormoloc, s-a recuperat materialul genetic al cărui purtător era. Cercetătorii sunt încrezători că procedeul se va finaliza cu succes în viitorul apropiat.

Citeşte şi Cum se sinucide o omidă. Vezi cum convinge o broască să o mănânce VIDEO

„Avem acum noi celule păstrate la rece ale broaştei dispărute, pregătite să fie utilizate în viitoarele experienţe de clonare”, a spus Mike Archer.

După aceste experimente, oamenii de ştiinţă speră să poată relansa într-o bună zi specii animale dispărute, ca mamuţii sau papagalii ara cubanezi, şi să salveze specii pe cale de dispariţie, ca tigrul, elefantul sau rinocerul. Poate într-o bună zi vor exista din nou pe Pământ dinozauri, potrivit cercetătorilor.

Citeşte şi O familie a găsit broasca ţestoasă pierdută timp de 30 de ani într-o cameră plină cu vechituri