Incredibil ce se poate ascunde în apa îmbuteliată. Te îmbolnăveşti imediat

Aproximativ 20% dintre punctele de prelevare a apei subterane din România au indicat proporţii de peste 25 de mg de nitraţi la litru. Este de peste 10 ori mai mult decât cantitatea care se găseşte în mod natural în apă.
Romania TV
27 mai 2014, 14:45
Incredibil ce se poate ascunde în apa îmbuteliată. Te îmbolnăveşti imediat

Statele membre ale UE, printre care şi România, se confruntă în continuare cu problema nitraţilor din apele subterane, la mai bine de 10 ani de când Comisia Europeană a adoptat un Regulament privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole (91/676/CEE).

România este la mijlocul clasamentului în ceea ce priveşte concentraţia de nitraţi din apă. Potrivit unui raport al Comisiei Europene cu privire la punerea în aplicare a Directivei 91/676/CEE, 20% dintre punctele de prelevare a apei subterane din România au indicat proporţii de peste 25 de mg de nitraţi la litru. În UE-27, 14,4 % din staţiile de monitorizare a apelor subterane au înregistrat valori de peste 50 mg nitraţi la litru, iar 5,9 % au înregistrat valori între 40 şi 50 mg.

Ţările unde apa are cea mai mică cantitate de nitraţi

Cele mai scăzute concentraţii de nitraţi au fost identificate în Finlanda, Suedia, Letonia, Lituania şi Irlanda. La polul opus, cele mai ridicate concentraţii se înregistrează în Malta şi Germania. Procentajul staţiilor care au înregistrat valori de peste 50 mg a fost mai mare pentru apa freatică de la adâncimi de 5-15 m decât pentru corpurile de apă freatică de adâncime, deşi diferenţele dintre nivelurile înregistrate pentru apele subterane au fost mici.

Citeşte şi Senat: Etichetele sticlelor de apă potabilă trebuie să prevadă conţinutul de nitraţi şi nitriţi

Cum apar nitraţii în apă

În mod natural, în zonele neafectate de intervenţia umană, nitraţii se găsesc în sol in cantităţi între 0-2,5 mg/L – conform EPA (United States Environmental Protection Agency), OMS (Organizatia Mondiala a Sănătăţii) şi IARC (International Agency for Research on Cancer). O depăşire a acestui prag indică faptul că îngrăşămintele folosite în agricultură s-au dizolvat în apele ploilor şi zăpezilor ce se topesc şi au ajung în sursele de apă, iar de aici, în paharele tuturor. Mai precis, nitraţii apar prin mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante şi animale. O parte din aceste substanţe sunt absorbite de rădăcinile plantelor şi au rol de materie primă pentru sinteza proteinelor şi altor compuşi cu azot. Aplicarea incorectă sau excesivă a îngrăşămintelor chimice duce la surplus care contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane.

Ce efect au nitraţii asupra sănătăţii

Odată ingeraţi prin apă sau alimente contaminate, nitraţii se transformă în nitriţi în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Efectele ingerării unei cantităţi de nitraţi peste limita admisă pot fi: hipertensiune, disfuncţii ale sistemului circulator şi ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicaţie, cianoză severă, în timp, chiar şi unele tipuri de cancer. Nou-născuţii sunt cei mai vulnerabili în ceea ce priveşte contaminarea cu nitraţi, deoarece flora lor microbacteriană nu este încă dezvoltată pentru a lupta cu aceştia. Pot apărea astfel probleme gastrice, diaree infecţioasă, urticarii si iritaţii sau chiar methemoglobinemie, o afecţiune ce se manifestă întâi prin probleme respiratorii, ducând rapid la asfixiere.

Citeşte şi STUDIU. Apa îmbuteliată provoacă diabet, boli de inimă şi chiar cancer

Cum puteţi testa calitatea apei acasă

Îmbuteliatorul AQUA Carpatica oferă românilor interesaţi de calitatea apei pe care o consumă un test al purităţii apei, ce pot fi găsite în lanţurile mari de magazine, la promoteri. Magazinele sunt: Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Mega Image.

Testul este o bandă de hârtie care are în vârf un indicator sensibil tratat pentru recunoa?terea valorii nitraţilor din apă. El se introduce în apa testată (de adâncime – fântâni, de suprafaţă – râuri, lacuri, izvoare, apă de robinet sau ape îmbuteliate) timp de două secunde, se scoate, iar după 1 minut puteţi observa cum îşi schimbă culoarea. Compara?i cu grila de culori de pe ambalaj ?i observa?i în ce prag se încadrează în ceea ce priveşte cantitatea de nitraţi. Ulterior, puteţi înscrie valoarea şi a aplicaţiei de Facebook „Testul purităţii„ sau pe siteul dedicat campaniei, alături de locul în care aţi făcut testul şi tipul de apă testată. Fiecare test înregistrat contribuie la completarea hărţii nitraţilor şi poate fi vizualizată de oricine este interesat de curăţenia apelor pe care le consumă.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Singurul bulevard din București care are două nume. Faci doar 3 minute de la un capăt la celălalt cu metroul, are numai 1 kilometru și leagă două puncte strategice ale Bucureștiului
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună