INCREDIBIL: MEDICII au fost COMPLICI LA TORTURĂ în închisorile Pentagonului şi ale CIA

Medici şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii au fost complici la relele tratamente aplicate în închisorile Pentagonului şi ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), în pofida obligaţiei lor etice, acuză un raport independent publicat luni, conform AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
04 nov. 2013, 07:17

Studiul de doi ani, intitulat „Etica abandonată: profesionalism medical şi abuzuri asupra deţinuţilor în războiul împotriva terorismului”, reclamă o anchetă a comisiei de informaţii a Senatului american.

„Ministerul Apărării şi CIA le-au cerut în mod abuziv profesioniştilor (acestora) din domeniul sănătăţii să colaboreze la operaţiuni de obţinere de informaţii şi de securitate în aşa fel încât aceştia au cauzat suferinţe grave deţinuţilor„, subliniază raportul.

Printre aceste practici, studiul, condus de 20 de experţi juridici, medici şi militari, relevă „conceperea, participarea şi aplicarea de torturi şi de tratamente inumane şi degradante” asupra bărbaţilor aflaţi în detenţie în închisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau în locuri secrete ale CIA.

Citeşte şi România a ajutat CIA în programul său de extrădări extraordinare ale presupuşilor terorişti

„În numele securităţii naţionale, militarii au deturnat jurământul lui Hippocrate, iar medicii au fost transformaţi în agenţi de informaţii”, a denunţat Gerald Thomson, profesor de medicină la Universitatea Columbia, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Bătuţi cu bâta şi daţi la câini. TORTURILE la care sunt supuşi deţinuţii din Fiji VIDEO

Contactată de agenţia de presă franceză, CIA susţine că raportul experţilor „conţine inexactităţi grave şi concluzii eronate”. „Este important să subliniem că CIA nu mai are persoane în detenţie, iar preşedintele Obama a pus capăt programului de detenţie şi interogatoriu prin decret, în 2009”, a declarat directorul său de comunicaţii, Dean Boyd.

Citeşte şi Victimele torţionarilor din închisorile comuniste ar putea primi despăgubiri generoase

Reacţia a fost identică la Pentagon, unde purtătorul de cuvânt Todd Breasseale a precizat pentru AFP că „niciunul din detractori nu a avut acces la deţinuţi, la rapoartele medicale sau la procedurile” din închisoarea de la Guantanamo.

Breasseale a salutat profesionalismul medicilor, care lucrează „în condiţii de mare stres” şi care asigură „cele mai bune îngrijiri medicale pe care le-au cunoscut vreodată deţinuţii”.


loading...