Incredibil: se dărâmă autostrada neterminată Nădlac-Arad. Vezi de ce

Porţiunea de autostradă Nădlac-Arad, pentru a cărei construcţie au fost necesare două luni, va fi dăramată, din cauză că pământul folosit ca umplutură este unul prea sfărâmicios, informeaza aradon.ro. CNADNR spune că acest lucru este "un lucru obişnuit" şi "nu constituie motiv de îngrijorare cu privire la respectarea termenului de execuţie, ci mai degrabă o asigurare asupra nivelului de calitate" a lucrării.

RomaniaTV.net
06 dec. 2011, 15:46
Incredibil: se dărâmă autostrada neterminată Nădlac-Arad. Vezi de ce

Surse din cadrul societaţii Romstrade, care se ocupă de realizarea autostrăzii, au dezvaluit că pământul nu se tasează, drept urmare trebuie înlocuit cu alt sortiment, informeaza aradon.ro.

„Actualul pământ nu se tasează şi se împrăştie singur. S-a încercat tasarea lui de nenumărate ori şi cu nenumarate tipuri de utilaje, dar degeaba. S-a încercat chiar amestecarea solului cu pricina cu argilă, un tip de pământ care leagă, dar tot nu s-a reuşit nimic. Singura soluţie este dărâmarea actualelor movile ridicate din pământul cu probleme şi înlocuirea acestuia cu un alt tip de sol, care poate fi tasat. Dacă se continuă construcţia pe acest pământ, autostrada va fi cu siguranţă compromisă, deoarece tipul acesta de sol nu se încheagă”, au precizat surse de pe şantier citate de jurnaliştii de la aradon.ro.

Şantierul acestei autostrăzi, de 38,8 km, a fost inaugurat chiar de către premierul Emil Boc şi de către ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, în luna septembrie.

Potrivit proiectului, vor fi construite două poduri, 11 pasaje, trei noduri rutiere, un centru de întreţinere şi două zone de servicii, banii (213,8 milioane de euro) venind din fonduri nerambursabile, de la UE, iar termenul de finalizare este 2013.

UPDATE CNADNR precizează într-un comunicat de presă că „aspectele semnalate de mass-media reprezintă proceduri obişnuite pentru stabilirea tehnologiei de execuţie a lucrărilor de terasamente în funcţie de materialul de umplutură disponibil şi natura terenului de fundare”.

„Aceste proceduri constau în realizarea de tronsoane experimentale şi efectuarea testelor necesare pentru determinarea atingerii parametrilor impuşi prin proiect şi reglementarile tehnice în vigoare. Prin urmare, faptul că s-a constatat că o parte din tronsoanele experimentale sunt în curs de refacere nu constituie motiv de îngrijorare cu privire la respectarea termenului de execuţie, ci mai degrabă o asigurare asupra nivelului de calitate ce urmează a fi executat. Menţionăm că execuţia de sectoare experimentale este o procedura standard pentru toate contractele de lucrări şi nu implică extensii de timp sau costuri suplimentare.

Reamintim că potrivit prevederilor contractuale impuse de Companie în cazul tuturor tronsoanelor de autostradă atribuite în cursul acestui an pe Coridorul IV paneuropean NU este posibilă depăşirea cu mai mult de 10% din valoarea de contract actualizată conform indicilor statistici sau schimbărilor de legislaţie. În plus, pentru întârzierea înregistrată în finalizarea contractului în termenul prevăzut – aprilie 2013, penalităţile sunt de 0,1% din valoarea de contract acceptată, corespunzătoare (aşa cum va fi determinată de Inginer), fără TVA pentru fiecare de zi de întârziere.

Acest tabel cu penalităţi este parte integrantă din contractul semnat cu fiecare constructor în parte:

Penalităţi de întârziere pentru neatingerea unuia dintre punctele de referinţă: 2.100.000 lei (500.000 EURO)

Întârziere în atingerea unui punct de referinţă: Suspendarea oricărei plăţi datorată până când toţi indicatorii aferenţi Punctului de referinţă sunt atinşi

Limita penalităţilor de întârziere:  15% din Valoarea de Contract Acceptată

Penalităţi de întârziere: 0,1% pe zi din Valoarea de Contract Acceptată

Penalităţi de întârziere: Pentru întârzierea înregistrată în finalizarea contractului în termenul prevăzut, penalităţile sunt de 0,1% din valoarea de contract acceptată corespunzătoare (aşa cum va fi determinată de către Inginer), fără TVA, pentru fiecare zi de întârziere, în LEI;

CNADNR, împreună cu Consultantul, vor monitoriza îndeaproape respectarea acestor reguli şi a standardelor de calitate de către Antreprenor”.