INCREDIBIL! Toţi locuitorii unui sat din România poartă acelaşi nume

Locuitorii dintr-un cătun din județul Neamţ poartă cu toții numele de Țepeș și, ca să nu se încurce, fiecare dintre ei are și câte o poreclă.

RomaniaTV.net
16 mai 2017, 15:23
INCREDIBIL! Toţi locuitorii unui sat din România poartă acelaşi nume

Aproximativ 300 de locuitori din comuna Bicazu Ardelean, din județul Neamţ, au acelaşi nume: Ţepeş. Cei mai mulţi dintre ei locuiesc în Ţepeşeni, un cătun care o vreme a fost recunoscut ca sat distinct, alături de celelalte sate din comună (Bicazu Ardelean, Telec şi Ticoş).

 Pe lângă numele comun de Ţepeş, localnicii mai au un nume înscris în cărţile de identitate şi asta pentru a nu fi încurcaţi. 

 „Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş“, a povestit un tânăr din Țepeșeni pentru Adevărul. 

„Porecla vine de la ce necazuri sau ce atitudini sau ce făcea fiecare: făcea câte o poznă, sau cânta, sau mergea cocoşat. Greuruş, de exemplu vine de la greeruş, sau greiere, adică omului îi plăcea să cânte“, a explicat Gheorghe Ţepeş Greuruş, un alt locuitor din cătun.

Un bătrân de 68 de ani din Țepeșeni spune însă că numele locuitorilor ar fi fost, la origine, „Chepeș”, însă cu timpul a luat forma „Țepeș”.

„Eu am un cumnat preot greco-catolic şi el mi-a spus că noi n-am fost Ţepeş, ci Chepeş, dar nu ştiu exact din ce limbă vine. Dar Chepeş înseamnă „om fudul”. Şi probabil că de-acolo vine“, a povestit Ţepeş Nica Dumitru Gheorghe.

O altă versiune este că numele provine de la domnitorul Vlad Ţepeş:

„Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni“, a povestit pentru Toader Ţepeş, zis „Pişpechi“ ca să se deosebească de ceilalţi consăteni care poartă acelaşi nume.


loading...
Partenerii noștri