Incursiunile ruşilor în spaţiul aerian al Europei sunt din ce în ce mai frecvente

Avioanele de vânătoare al NATO au intervenit de cel puţin 8 ori, săptămâna trecută, pentru a intercepta 18 avioane militare ruseşti deasupra Mării Baltice, a informat ministrul lituanian al Apărării pe site-ul său de internet.

08 aug. 2017, 13:06
Incursiunile ruşilor în spaţiul aerian al Europei sunt din ce în ce mai frecvente

Cea mai mare parte dintre aceste avioane a fost identificată în timp ce aparatele zburau fără să fi anunţat un plan de zbor şi cu staţia de comunicare închisă (transponderul, n.r.), în spaţiul aerian internaţional deasupra Balticii.

La ora actuală, pentru patru luni, până la începutul lunii septembrie , patru aparate poloneze F-16C şi cinci aparate EF-18-A spaniole asigură aceste misiuni de poliţie aeriană deasupra teritoriulu ţărilor baltice, de la bazele aeriene Siauliai, din Lituania şi Amari din Estonia.

Citeşte şi Trei avioane ruseşti au fost interceptate în apropiere de spaţiul aerian al Estoniei

Chiar la începutul acestei luni, în 1 August, avionele de luptă ale aliaţilor au făcut patru decolări de alertă pentru a intercepta un Antonov An-26, două MiG-31, de două ori câte două aparate Sukhoi Su-27 şi două Su-33, potrivit presei franceze. 

„Poliţia aerului” de pe cerul baltic este asigurată prin rotaţie de către ţări din NATO dotate cu avioane de luptă pe care nici Estonia, nici Letonia şi nici Lituania nu le are, deşi sunt membre ale Alianţei din 2004, potrivit NATO.