Indemnizaţia de creştere a copilului revine la 85% din venitul net de la 1 octombrie

Publicat: Marţi, 25 Septembrie 2012 12:23 // Actualizat: Marţi, 25 Septembrie 2012 20:29 // Sursa: RTV.net

Indemnizaţia pentru creşterea copilului revine la 85% din venitul net, de la 1 octombrie. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 219 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie 2012. Camera Deputaţilor este for decizional, iar proiectul de lege va fi trimis spre promulgare.

Foto: Hepta

Părinţii care vor intra în concediu de creştere a copilului de la 1 octombrie vor primi o indemnizaţie mărită. Mai exact, 85% din venitul net, dar nu mai mult de 3.400 lei, dacă aleg concediu de un an, şi 1.200 lei, dacă aleg să stea acasă cu copilul de 2 ani.

"Se stabileşte cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, cu menţinerea limitelor minime şi maxime, respectiv de 1.200 şi 3.400 de lei, dar în acelaşi timp cu dreptul de acordare a stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediu până la vârsta de doi ani. Se elimină limitarea la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor pentru toate situaţiile care conduc la acordarea acestui drept. Trebuie să fim de acord cu acest amendament pentru că nu cred că cineva are dreptul să limiteze dreptul unei familii de a avea câţi copii doreşte şi mai ales de a o ajuta la creşterea lor", a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor.

Un alt amendament vizează flexibilizarea condiţiei de achitare a impozitelor şi taxelor locale. "Astfel, verificarea se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au drepturi stabilite de cel puţin şase luni şi vor fi excluse de la această verificare familiile monoparentale. De asemenea se reglementează o perioadă de graţie de 60 de zile în care se pot plăti aceste datorii către bugetele locale, timp în care beneficiarul îşi poate primi dreptul", potrivit ministrului Mariana Câmpeanu.

Proiectul de lege adoptat marţi de deputaţi stabileşte:

  • cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei,
  • acordarea stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani,
  • introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor şi taxelor locale
  • eliminarea limitării la 3 naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor,

În acest moment legea limitează acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei la 3 naşteri. Prin modificarea legii, dacă o mamă angajată doreşte să aibă patru sau mai mulţi copii ea va putea să beneficieze de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului.

  • acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr.148/2005 şi naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr.111/2010.

"Nu putem să ne hazardăm să adoptăm o astfel de modificare legislativă fără să putem să o susţinem financiar. Împreună cu domnul Georgescu am căutat şi am găsit resursele financiare atât pentru anul acesta, cât şi pentru anul viitor. Efortul bugetar pe anul acesta este de 11 milioane de lei, iar pentru ", a declarat Mariana Câmpeanu, marţi seară, la România TV.

loading...
11 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 oct 13:28
Votează email 0 email
...care au realizat venituri impozitabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului ar putea să beneficieze de indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, potrivit unei iniţiative legislative adoptate, cu amendamente, de Senat, informează Agerpres. ...
28 feb 21:12
Votează email 0 email
...impozite locale, implicând flexibilizarea perioadei în care sunt obligaţi la plata acestor impozite şi taxe. Citeste mai mult pe RTV.NET


STIRI SIMILARE...
27 feb 19:03
Răspunde | Votează email 0 email
Anca Rakoczi
as vrea sa stiu daca am primit scrisoare ca mi so aprobat dosaru pt.indemnizatie si alocatie an cat timp mi se baga bani pe card?
27 feb 18:47
Răspunde | Votează email 0 email
Anca Rakoczi
as vrea sa stiu daca am primit scrisoare ca mi so aprobat dosaru pt.indemnizatie si alocatie an cat timp mi se baga bani pe card?
12 dec 13:16
Răspunde | Votează email 0 email
Gheorghiu roxana georgiana
Dakă eu am 600 de leii mi sa mai mărit si mie de la 1 octombrie ca nu am primit nimica mărire.
18 nov 11:34
Răspunde | Votează email 0 email
Mihaela M.
Stati linistite mamelor, statul niciodata nu v-a pierde, are grija sa ne i-a cat mai mult si sa ne dea cu tzaraita.
26 oct 01:03
Răspunde | Votează email 0 email
Dany Serban
rusine ca da-ti doar celor ce nasc dupa 1octombrie 2012
26 sep 12:38
Răspunde | Votează email 0 email
Anca Gherman
in cazul in care am efectuat deja 1 an de CIC care s-a incheiat pe 22 septembrie, pot cere prelungirea cu inca 1 an a CIC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului cu pastrarea indemnizatiei?
25 sep 23:58
Răspunde | Votează email -1 email
ali
ce fac cei care au fost fortati de lege si efectele ei sa opteze pt un an? copii aceia nu au nevoie de mame decat primul an , la ce crese ii ducem ? ce mare modificare sa produs ! va creste cu 10% tot pt primul an ! rusine ! copiii au nevoie de mamele lor in primii ani de viata !
25 sep 18:21
Răspunde | Votează email 0 email
reta 'o hara
BIBI, estima proas... decat prevede legea ! ai vazut cumva cuvantul RETROACTIV in proiectul de lege ?
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8747
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H