Indemnizația pentru creșterea copilului 2024 majorată. Câți bani vor primi mamele și când intră sumele mărite

Indemnizația pentru creșterea copilului se va majora din această primăvară, la fel și alte ajutoare de la stat. Astfel, femeile care au în creștere un copil mai mic de 2 ani vor primi mamele de la 1 martie 2024.

01 mart. 2024, 20:24
Indemnizația pentru creșterea copilului 2024 majorată. Câți bani vor primi mamele și când intră sumele mărite

Guvernul dă mai mulți bani pentru mame în acest an. De la 1 martie 2024, indemnizația pentru creșterea copilului va fi majorată. Mai exact, legea prevede că indemnizația pentru creșterea copilului se calculează în funcție de indicatorul macroeconomic numit ISR (indicator social de referință). În fiecare an, la 1 martie, ISR se schimbă în funcție de rata medie a inflației din anul anterior.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 111/2010, valoarea minimă a indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR. Pentru anul 2023, INS a raportat o inflație de 10,4%. Astfel, valoarea ISR va fi majorată începând din luna martie, urcând de la 598 de lei, cât este în prezent, la 660 de lei.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2024 şi indemnizaţia de hrană, noi reguli de calcul pentru profesori

 

Mai mulți bani pentru mame de la 1 martie. Cu cât se majorează indemnizația pentru creșterea copilului

Rata inflației în anul 2023 a fost de 10,4%. În această situație, limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului va crește de la 1.495 de lei, cât este în prezent, la 1.650 de lei.

Pe lângă majorarea indemnizației pentru creșterea copilului vor crește și alte ajutoare de la stat, calculate pe baza valorii ISR. Este vorba despre indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament și prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Prima de inserție va crește la 1.980 de lei, iar subvenția pentru persoane marginalizate va ajunge la 2.640 lei. Indemnizația lunară pentru persoane cu dizabilități va crește de la 419 lei la 462 de lei, în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei de la 317 lei, pentru persoanele care suferă de un handicap accentuat.

Citește și: Indemnizaţia care se acordă de la 1 ianuarie 2025. Anunţ de ultimă oră de la Casa de Pensii

Alocația lunară de plasament va ajunge la 1.194 de lei, iar valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare va ajunge la 2.244 de lei, începând cu 1 martie 2024.

Și șomerii vor primi mai mulți bani, potrivit avocatnet.ro. Indemnizația de șomaj este calculată în funcție de stagiul de cotizare:

  • valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației (din martie va fi 660 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
  • 5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
    7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
    10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.