Indemnizația pentru internship a crescut în 2023. Amendă de până la 4.000 de lei pentru firmele care nu îi plătesc pe interni

Firmele sau instituțiile care lucrează cu interni sunt obligați prin lege să plătească indemnizație de internship. În caz contrar sunt pasibili de amenzi.

25 ian. 2023, 16:38
Indemnizația pentru internship a crescut în 2023. Amendă de până la 4.000 de lei pentru firmele care nu îi plătesc pe interni
Cu cât s-a mărit indemnizația de internship în 2023

Contractele de internship trebuie să respecte prevederile legale referitoare la indemnizația minimă prevăzută și să îi plătească pe interni. Aceasta este calculată în funcție de salariul minim, care a crescut de la 1 ianuarie 2023, ceea ce înseamnă că și indemnizația minimă de internship este mai mare.

Firmele și instituțiile care încheie contactele de internship cu tineri de minimum 16 ani trebuie să le asigure, conform Legii internshipului nr. 176/2018, o indemnizație. Dacă nu respectă acest lucru, pot primi amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

Citește și: Veşti bune pentru salariaţii din România. Patronii nu își vor mai putea plăti angajații mai vechi de doi ani cu salariul minim pe economie

Cât este salariul pentru un internship

Cuantumul minim al unei astfel de indemnizații este de cel puțin 50% din salariul de bază minim brut, dar s eacordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată (pentru 40 de ore de muncă săptămânal – durata maximă pe care un intern major o poate lucra în baza unui astfel de contract).

În contextul în care salariul minim este din ianuarie 2023 de 3.000 de lei, indemnizația de internship este acum de cel puțin 1.500 lei. În 2022, minimul era de 1.275 de lei.

Internshipul se face numai pe baza unui contract pe care  entitățile trebuie să îl înregistreze într-un registru special. Altfel, angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

Citește și: Salariul minim creşte la 3000 de lei din 2023. Cât vor primi, de fapt, românii, în plus la leafă „în mână” din ianuarie

Internul este o persoană de cel puțin 16 ani, în căutare de dezvoltare a unor abilități profesionale și experiență, care poate fi absolvent sau nu al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională și care semnează un contract cu organizația-gazdă. Un contract de internship poate dura maxim șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore.

Legea internshipului conține un stimulent financiar pentru firmele care transformă un contract de internship într-unul de muncă pe perioadă nedeterminată.  Valaoarea stimulentului este 1.000 de euro pentru fiecare contract, bani pe care firmele îi pot cere de la stat.