Indemnizaţie de peste 5.500 de lei pentru naşterea copilului din 2025. Cea mai bună veste pentru mame

Veste bună pentru mamele din Republica Moldova! Guvernul de la Chișinău a anunțat o creștere semnificativă a indemnizației unice acordate la nașterea copilului.
Filip Stan
26 nov. 2024, 18:29
Indemnizaţie de peste 5.500 de lei pentru naşterea copilului din 2025. Cea mai bună veste pentru mame

Indemnizație de peste 5.000 de lei pentru nașterea copilului. Începând cu anul 2025, această indemnizație va crește la 21.350 de lei moldovenești (aproximativ 5.532 de lei românești), ceea ce reprezintă o majorare de 1.350 de lei moldovenești față de suma alocată în 2024.

Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Conform proiectului Legii Bugetului de Stat pentru anul 2025, fondurile necesare pentru această măsură sunt deja incluse. Guvernul subliniază că inițiativa are scopul de a sprijini familiile la începutul unui nou capitol din viața lor.

Estimările oficiale indică faptul că aproximativ 26.000 de copii vor beneficia de această indemnizație în 2025, ceea ce va necesita un buget suplimentar de 35 de milioane de lei moldovenești.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat recent un proiect de lege ce prevede acordarea de compensații pentru energia consumată în sezonul rece. Acestea sunt destinate persoanelor cu venituri reduse și vor fi oferite sub formă de plată în numerar.

Beneficiarii trebuie să ridice banii până la 30 iunie 2024, altfel își vor pierde dreptul la ajutor, informează tv8.md.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va gestiona acest program, utilizând datele de pe portalul compensatii.gov.md. Pentru a preveni abuzurile, autoritățile vor efectua verificări, inclusiv vizite la domiciliul solicitanților.

Plata compensațiilor se va realiza prin serviciul MPay, utilizând prestatori de servicii desemnați.

Modificările legislative, susținute de 71 de parlamentari, vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Guvernul are la dispoziție trei luni pentru actualizarea actelor normative în conformitate cu noile reglementări.

Bugetul necesar implementării acestui proiect depășește 1,1 miliarde de lei, fiind estimat să acopere nevoile unui număr semnificativ de beneficiari. În 2023, peste 790.000 de persoane au beneficiat de acest tip de compensații.

Cum se acordă această indemnizaţie în România. Proiect de majorare

În România, indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele șase luni dinainte de concediul de maternitate. Această indemnizație este plătită pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate, chiar și în cazul în care copilul se naște mort.

Indemnizaţie de 7650 de lei pentru mame, majorarea este de 127,5%

Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea fi majorată: cu 25% pentru al doilea copil şi cu 35% începând cu al treilea
O nouă propunere legislativă prevede majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului cu 25% pentru al doilea copil şi cu 35% pentru fiecare dintre următorii copii. Cuantumul maxim al indemnizației lunare ar urma să fie indexată cu aproximativ 6%, arată un proiect legislativ care urmăreşte să încurajeze rata natalităţii şi stimulează familiile tinere să aibă mai mult de un copil.

Proiectul stipulează o actualizare a cuantumul maxim al indemnizaţiei la 9.000 lei, faţă de 8.500 lei în prezent.

„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară. Cuantumul indemnizaţiei lunare este, pentru primul copil, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Pentru al doilea copil, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 25%, iar pentru al treilea copil şi următorii, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 35%”, prevede actul normativ.

Proiectul modifică, în acest sens, articolul 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, potrivit Agerpres.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de către Parlament și promulgat de șeful statului. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Legea ar urma să intre în vigoare începând cu anul următor publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…