Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Indemnizaţie de bunici în Ungaria şi Austria. Vârstinicii care sunt babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie. Momentan, în România există doar sub forma unui proiect de lege.
Filip Stan
26 ian. 2024, 09:52
Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Indemnizaţie de bunici pentru a suplini deficitul de forţă de muncă. Cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer va prezenta vineri, în planul său, un model adaptat cu succes al politicii familiale maghiare: Bunicii ar trebui să poată beneficia și în viitor de concediu parental.

Autoritățile au atras deja atenția în urmă cu câteva luni despre ideea „concediului bunicilor”. Scopul din spatele acesteia este clar: tinerii părinți, în special tinerele mame, nu ar trebui să sufere un recul major în carieră atunci când au copii.

Angajații importanți nu ar trebui să fie pierduți pe piață în timp ce copiii sunt încă îngrijiți în familie. „Sunt foarte mulțumită că cancelarul federal a inclus acum modelul concediului bunicilor în planul său austriac. Un astfel de concediu al bunicii nu numai că ne-ar oferi noi oportunități pentru piața muncii, dar ar rezolva și multe probleme existente în contextul îngrijirii copiilor”, a declarat deputatul Sachslehner pentru eXXpress.

„Dacă acest lucru înseamnă că multe femei cu un nivel de educație și calificare ridicat se întorc pe piața muncii cât mai devreme posibil, de ce să nu profităm de acest lucru?”, adaugă ea. De fapt, probabil că modelul este oricum deja o realitate în multe familii și ar trebui acum promovat.

Indemnizaţie de bunici de 1500 de lei. Vârstinicii care sunt babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie

Și în România s-a discutat despre un proiect prin care bunicii care îi au în grijă pe nepoţi să primească o indemnizaţie în valoare de 1.500 de lei, în cazul în care părinţii revin la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului, însă nu legea nu a fost adoptată.

Indemnizaţie de bunici. Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți. Un proiect legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora se discută într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.

Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă.

Alocații pentru copii mărite de luna aceasta. Câți bani vor intra pe card de miercuri
Mai exact, vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.

Deocamdată, liderii Comisie de Muncă au amânat luarea deciziei cu două săptămâni. Vestea bună este că proiectul legislativ ar avea parte de susținere puternică din mai multe partide, în special din direcția celor din coaliție: UDMR, PNL sau PSD.

Majoritatea aleșilor și-ar dori adoptarea acestui proiect din cauza faptului că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității.

Foarte mulți părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă în momentul în care, legal, sunt obligați să meargă la locul de muncă.

Șansă și pentru bunicii care nu au vârsta pensionării


La ora actuală, în România sunt foarte multe persoane în vârstă care, pentru că nu au ajuns la anii legali de pensionare, nu au niciun venit.

Pentru acestea, legea ar fi una perfectă. Mai există și bunici care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți. Cu acest venit de 1.500 de lei, ei ar îmbina utilul cu îngrijitul celor mici.

Proiectul ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului, notează sursa citată. În zilele următoare, actul normativ va ajunge din nou pe masa discuțiilor în Camera Deputaților. Acest proiect ar trebui să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, dată fiind susținerea din Senat.

Citește și: Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă pentru români

Pentru a se aplica efectiv și oamenii să primească cei 1.500 de lei, proiectul trebuie ulterior să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Indemnizaţie de bunici şi de la autorităţile locale, cazul Braşov

Cine poate beneficia
Pentru a beneficia de „ajutorul de creşă privată”, este necesar a fi îndepinite, cumulative, mai multe condiţii:
a) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite sunt cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi;
b) să aibă domiciliul stabil în Municipiul Braşov;
c) copilul să fie înscris la o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară acreditată cu sediul în Municipiul Braşov, în sistem privat;
d) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public, iar persoana care solicită ajutorul nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
e) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite, după caz, nu au datorii faţă de bugetul local;
f) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite după caz, sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Cui se acordă indemnizația de bunic
Pentru indemnizaţia de bunic, condiţiile sunt următoarele:
a) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, să aibă domiciliul stabil pe raza Municipiului Braşov;
b) bunicul se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia şi are acordul părinţilor acestuia/acestora;
c) bunicul este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
d) bunicul are, conform legii, domiciliul în Municipiul Braşov;
e) bunicul se ocupă de creşterea şi îngrijirea cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia;
f) bunicul are o stare de sănătate corespunzătoare îngrijirii nepotului/nepoţilor;
g) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public şi niciunul dintre părinţi nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
h) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic şi bunicul beneficiar al indemnizaţiei nu au datorii faţă de bugetul local;
i) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic (în cazul părinţilor divortaţi) sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Indemnizaţie de 7650 de lei pentru mame, majorarea este de 127,5%

Indemnizaţie mai mare pentru mame. Natalitatea este o problemă reală în România, iar Guvernul gândește mai multe măsuri prin care să crească sporul natural. În sedinta de Guvern de azi intră în vigoare majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți.

– indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, inainte de nastere.

– Asta inseamna ca parintii de gemeni vor primi o indemnizatie de 127,5%. Adica, la salariul mediu pe economie, de 6000 de lei, indemnizatia mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei. Mai mare decat salariul. Indemnizatia este acordata timp de doi ani.

Bugetarii pot pierde jumătate din venituri! Noua lege a salarizarii prevede acordarea de sporuri doar pe criterii de perfomanţă

Majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

Mai mult, indemnizatia creste cu 50% pentru fiecare copil născut în timpul concediului de maternitate.

Tot in sedinta de guvern vor fi acordate si alte facilități fiscale pentru părinți. Mai exact, se majorarează plafonul pâmă la care părinții nu plătesc impozit pe venituri în perioada concediului de maternitate. Plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Cum era legea care reglementa această indemnizaţie până acum

Potrivit legii în vigoare, în cazul naşterii de gemeni sau tripleţi, familia va primi pentru primul copil indemnizaţia în cuantum de 600 lei sau, opţional, 85 % din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea şi al treilea copil indemnizaţii suplimentare a câte 600 de lei pentru fiecare.

De asemnea, Normele Metodologice adoptate de Guvern vor face aplicabilă şi Legea nr.240/2009 care extinde aria beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi la tinerele care frecventează o formă de învăţământ şi nu au realizat venituri în ultimele 12 luni.
Indemnizaţia de 600 lei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, se va acorda şi persoanelor care urmează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar şi începerea învățământului universitar, în acelaşi an calendaristic.

Vești uriașe pentru viitoarele mămici! Se dau Vouchere Materna și în 2023. Cum poți să beneficiezi de acest sprijin

În evidenţa Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale sunt înregistrate 1.726 de familii cu gemeni şi 20 de familii cu tripleţi. Pentru persoanele care la data intrării in vigoare a legii nr.239/2009 erau deja în plata indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizatiile vor fi plătite retroactiv, respectiv din iunie 2009 și vor fi asigurate din oficiu.

Spynews
Cum arată părul natural al Biancăi Drăgușanu. Multe femei și-ar dori să îl aibă așa fără niciun efort | FOTO
Bzi.ro
El este noul „Burlac”! Sunt și 27 de bărbați care râvnesc la el!
Fanatik.ro
Pomul pe care nu e bine să-l plantezi niciodată lângă casă. Mulți nu știu că poate afecta fundația
Capital.ro
S-a stins marele actor! Toți l-am iubit și l-am urmărit la TV
Playtech.ro
Alfred Bulai a ieșit din închisoare! Ce a declarat când a aflat că e cercetat în arest la domiciliu
DailyBusiness
Vechimea în muncă, IGNORATĂ. Pensiile mici rămân NESCHIMBATE
Adevarul
Febra și metoda „șosetelor umede”. Ce spun specialiștii despre remediul natural la modă pe tot globul
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu recunoaște că a înșelat-o pe Anda Călin. Cum a convins-o să îl ierte: "Nu pot trăi fără ea"
Evz.ro
Plafonările de prețuri, ilegale! Ce urmează pentru România
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături de doamna Mădă și de soțul ei, după despărțirea de amantă
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Anunț pentru românii care au număr la casă. E OBLIGATORIU
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă
substantial.ro
Forțele ucrainene atacă trupele ruse în regiunea Kursk cu HIMARS
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERI! Cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...