Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii de liceu. Câţi bani pot primi şi ce acte sunt necesare

Absolvenţii de liceu pot primi o indemnizaţie de şomaj în valoare de 262 de lei, timp de şase luni sau până când îşi vor găsi un loc de muncă.

18 iun. 2022, 15:03
Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii de liceu. Câţi bani pot primi şi ce acte sunt necesare
Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii de liceu

Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii de liceu. Tot ce trebuie să facă este să se înregistreze la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană care îşi caută activ un loc de muncă, se menţionează în comunicatul AMOFM.

Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii de liceu. Tot ce trebuie să ştii

Citeşte şi Adrian Papahagi: „Excelența jignește. Să promovăm doar idioți, ca să ne simțim bine râzând de ei. Jos cu tocilarii!”

Potrivit comunicatului AMOFM, indeminizația de șomaj de care ar beneficia absolvenții reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare. Astfel, elevii care au terminat liceul vor primi 262 de lei pe lună.

„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii”, transmite AMOFM.

Ce acte sunt necesare pentru înregistrarea la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă

actul de identitate;actele de studii și de calificare în original, sau adeverință care să ateste data absolvirii;declarație pe proprie răspundere, că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă. Documentul este pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forței de muncă.

Indemnizația de șomaj se acordă la cerere, de la data expirării perioadei de 60 de zile, dacă cererea este înregistrată în termen de 10 zile de la acesta data, dar nu mai târziu de 12 luni. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația este acordată de la data înregistrării cererii. (Cerere în format editabil)

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Absolventii care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt ce care: 

la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii

realizează venituri mai mari decât indicatorul social de referinţă

îndeplinesc condiții de pensionare

la data absolvirii aveau loc de muncă

refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Citeşte şi Tudor Chirilă face praf subiectele de la Evaluarea Naţională la limba română: „Este nevoie de o literatură modernă, care să abordeze probleme contemporane, pe care copiii ăştia le au”