India ar da aur Iranului contra petrol. China ar putea face la fel

India ar derula deja un contract prin care plăteşte cu aur petrolul livrat de Iran, în condiţiile în care Uniunea Europeană a dat o nouă gretutate embargoului impus de SUA împotriva exporturilor iraniene. Mişcarea este menită să ocolească tocmai embargoul, portivit mai multor surse media.

30 ian. 2012, 07:02
India ar da aur Iranului contra petrol. China ar putea face la fel

China, celmai mare cumpărător de petrol iranian, ar putea urma exemplul Indiei, potrivit portalului de consultanţă în investiiţii Gold Stock Bull, care citează un reportaj al Rusia Today TV.

 

India şi China au împreună achiziţii anuale de petrol iranian de peste 30 de miliarde dolari şi se pune problema care ar putea fi cantitatea de aur care să înlocuiească valuta forte în schimburile comerciale dintre cele două ţări şi Iran.

 

Tranzacţiile de acest fel ar accelera declinul dolarului şi rolul său de monedă mondială de rezervă şi ar duce un ritm mai mare de scumpire a aurului. Opiniile pentru revenire la aur ca înlouitor al monedelor ar lua un nou avânt.

 

Orice iniţiativă a Chinei sau Indiei, de a folosi de aur mai degrabă decât de dolari în comertul cu petrol este de natură să-i înfurie pe liderii SUA, după ce mulţi au crezut „că acesta ar fi fost motivul principal pentru care Statele Unite au invadat Irakul şi Libia, două naţiuni care au fost relatărilor, care au dorit să primească pentru ptrolul lor petrol şi altceva decât dolari SUA“, comentează Gold Stock Bull.