Indicele Robor și IRCC, motiv de scandal între consilierul lui Isărescu și Daniel Zamfir. Ce trebuie să facă românii cu rate la bănci

Adrian Vasilescu, cel care este consilierul lui Mugur Isărescu, și senatorul Daniel Zamfir s-au contrazis la o emisiune tv din cauza indicelui Robor și IRCC. Nu în ultimul rând, Daniel Zamfir a venit cu sfaturi prețioase pentru românii care au rate la bănci.
Filip Stan
23 oct. 2024, 11:35
Indicele Robor și IRCC, motiv de scandal între consilierul lui Isărescu și Daniel Zamfir. Ce trebuie să facă românii cu rate la bănci
Adrian Vasilescu s-a contrazis cu Daniel Zamfir pe tema ROBOR și IRCC

Indicele Robor și IRCC, motiv de scandal între consilierul lui Isărescu și Daniel Zamfir. Totul a pornit după ce președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat că în 2025 se termina investigația privind  o înțelegere între 10 mari bănci, pentru practică anticoncurențială de fixare a ratei dobânzii ROBOR la un nivel cât mai ridicat. Consilierul lui Mugur Isărescu a intervenit și spune că băncile nu au un cuvânt de spus în stabilirea indicelul ROBOR. În acesl moment, senatorul Daniel Zamfirescu l-a contrazis pe Adrian Vasilescu și a venit cu contraargumente.

Indicele Robor și IRCC, motiv de scandal între consilierul lui Isărescu și Daniel Zamfir

Adrian Vasilescu este de părere că reacțiile președintelui Consiliului Concurenței, care a lansat acuzații de manipulare a ROBOR, sunt premature.

”Punctul meu de vedere este ca Consiliul Concurentei s-a grabit sa dea comunicat inainte de a avea o decizie finala. Rezultatele finale vor fi comunicate la sfatrsitul anului. Este a treia sau a patra oara in anii de dupa criza economica in care Consiliul Concurentei vine cu o bomba si pe urma nu se ajunge la niciun fel de rezultat concret.

Eu nu pot sa comentez un comunicat al Consiliului Concurentei in care vorbeste despre suspiciuni. Dar ceea ce pot sa va spun este la mijloc este ROBOR, un indicator care intr-adevar, este calculat cu participarea a 10 banci. Nu a fost niciodata dovedita implicarea acestor banci pe care Consiliul Concurentei a invocat-o.

Nu stiu care va fi rezultatul la sfarsitul anului, dar pot sa va spun ca ROBOR, care reglementeaza creditele interbancare, creditele la care bancile se imprumuta intre ele, acest indicator nu poate fi influentat prea mult de o banca sau de alta, pentru ca el este influentat puternic si determinant de rata inflatiei. Noi in momentul de fata, in fata cresterii preturilor care a inceput in 2021, incepand din 2023 suntem in dezinflatie. Iar de cand cresc preturile mai incet, si ROBORul a inceput sa scada.

Consiliul Concurentei zice ca a fost o neîntelegere sa mareasca rata ROBOR-ului, dar eu ma uit pe inflatie, pe statistici de doi ani aproape de cand a  inceput acest proces de dezinflatie si ROBOR-ul este tot in scadere.

Mai mult, teribilul IRCC, care a fost stabilit prin lege tocmai ca sa existe un alt indicator, acuma este mai sus decat ROBOR. Cei cu credite care s-au reprezit cu IRCC-ul acum platesc o rata mai mare. Si cred ca in continuare ROBOR-ul va veni in jos”, a spus consilierul lui Mugur Isărescu la Realitatea Plus.

Citește și Efectele micșorării inflației, scădere record a indicelui ROBOR din ultimii 2 ani

Daniel Zamfir: ”Domnul Vasilescu profita de necunostiinta multor oameni”

Pe de altă parte, Daniel Zamfir critică abordarea lui Vasilescu, precizând că atât ROBOR cât și IRCC nu sunt echivalente. Senatorul PSD vine cu sfaturi importante pentru românii care au rate la bănci.

”In primul rand, in legatura cu actiunea Consiliului Concurentei. Acolo e o fumigena, pentru ca La Consiliul Concurentei a existat o ancheta in sensul acesta inca de a acum 7 ani de zile, eu am fost presedinte a unei  comisii de ancheta care exact asta am analizat si am constatat atunci ca da, sunt elemente suficiente ca sa constatam ca ROBOR-ul este manipulat. In urma acelei anchete s-a nascut si un proiect de lege care a stabilit un alt indicator, si anume IRCC.

Pe mine ma deranjeaza foarte tare ca domnul Vasilescu profita de necunostiinta multor oameni care spun ca ROBOR si IRCC este acelasi lucru. Nu este acelasi lucru, eu insist cu tarie ca lucrul asta sa il stie oamenii.

Lucrurile stau asa: ROBOR se calculeaza pe baza cotatiilor pe care le fac cele 10 banci de care vorbea domnul Vasilescu. Cat solicita ei dobanda pentru banii pe care ii scot in piata. Si atunci evident ca poate fi manipulat, de ce, pentru ca am constatat la acea comisie de ancheta banci care solicitau o anumita cota a dobanzii, dar nu exista tranzactie la acea dobanda.

Ma pot gandi eu ca banca aia a pus acolo o dobanda special ca sa creasca media? Pentru ca ROBOR-ul cum se calculeaza? Participa 10 banci,  se elimina 1 si 10, raman 8 si se face media celor 8, dar asta, de ce am constatat ca poate fi manipulata si alm ajuns la IRCC, pentru ca nu e o cotatie reala.

Ca sa fac o comparatie cu zona imobiliara, pretul real al unei case nu e ala care il soliciti tu, ci ala care ti se ofera pe ea. Si de aceea am schimbat prin lege indicele si am zis: Acel IRCC reprezinta nivelul cotatilor, adica real, la ce dobanda se tranzactioneaza, nu ipotetic la ce dobanda ar verea bancile sa se tranzactioneze. Si sa spui azi ca ROBOR-ul e la fel? Nu e lafel. Oamenii care au trecut la IRCC constată ca au platit o dobanda mult mai mica. E adevarat, se face cu un ecart de 6 luni, dar daca facem o medie anuala o sa vedeti ca intr-o proportie covarsitoare IRCC este mult mai mic ca indice fata de ROBOR.

Vreau ca toti cei care au credite la banci sa stie un lucru si sa foloseasca aceasta informatie: legea darii in plata spune foarte clar: toti cei carora le-a crescut rata cu mai mult de 50% fata de momentul initial al semnarii contractului pot face o notificare catre banca prin care sa ceara reechilibrarea contractului iar banca este obligata sa elimine supraindatorarea. Asadar, este tot o forma de plafonare a unei dobanzi, indirecta.

Daca ti-a crescut rata, indiferent daca ai credite in lei sau euro, banca este obligata sa iti taie acea suma, acea supraindatorare asupra careia s-a pronuntat si Curtea Constitutionala”, a spus senatorul Daniel Zamfir la Realitatea Plus.

Citește și Care români plătesc rate mai mici la creditele ipotecare. ROBOR sau IRCC, care variantă este mai avantajoasă

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Fabrica mare care se va închide. Mii de angajați vor rămâne fără locuri de muncă
Capital.ro
S-a aflat totul despre Călin Georgescu. Erau oamenii lui Vladimir Putin: Controlat de FSB!
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
A murit fotbalistul căruia Lăcătuș i-a distrus cariera. Cine a fost Vasile Ardeleanu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Schimbări la acordarea voucherelor de vacanță 2025. Cine sunt românii care pot primi până la 1.600 de lei
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Devine ilegal pe TikTok. Decizia Guvernului României. Se șterge neapărat în 5 ore
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
A născut în Parcul Tei, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Kelemen Hunor: Iohannis ar fi trebuit să se retragă pe 22 decembrie
MediaFlux
BANII intră DIRECT pe CARD! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux