Motivul pentru care un pacient din Iaşi a cerut să nu fie externat, deşi s-a vindecat de coronavirus. Medicii au fost impresionaţi

Un bărbat de 54 de ani, internat din 27 mai la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, le-a cerut medicilor să nu-l externeze, deşi testele pentru coronavirus i-au ieșit negative încă de acum o săptămână. În urma infectării cu noul coronavirus, pacientul a rămas cu unele sechele respiratorii şi vrea să rămână sub supravegherea medicilor pentru a se asigura că problemele nu se vor agrava, informează Digi 24.    

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 05:07
Motivul pentru care un pacient din Iaşi a cerut să nu fie externat, deşi s-a vindecat de coronavirus. Medicii au fost impresionaţi

Viorel Căuneac a povestit, pentru sursa citată, că, deşi s-a internat cu formă uşoară a infecţiei, boala a evoluat într-o formă gravă: „Totuşi, am avut tăria de caracter şi am avut puterea să trec peste perioada asta şi am respectat medicamentaţia, am respectat tot ce mi s-a spus […] Când m-am internat, am făcut formă uşoară. Nu credeam, nu credeam. Erau mulţi bolnavi care erau asimptomatici, mulţi plecau, veneau. Am zis că nu e aşa de grav, dar nu se compară o persoană cu alta. Mulţi s-au externat, că stau aici deja de 39 de zile”.

Citeşte şi Deputatul PSD Adrian Solomon, atac xenofob la angajatul care i-a cerut să poarte mască: „Băi Mustafa, eşti în România! Panaramă!” VIDEO

Bărbatul spune că primul tratament care i s-a administrat nu a avut efect. Al doilea tratament, însă, a fost mai puternic, mai îndelungat şi a avut succes. Pacientul a dezvoltat, însă, complicaţii şi a fost trecut pe ventilaţie artificială.

Primul tratament nu prea a răspuns, după aceea am încercat al doilea tratament, mai puternic, şi m-am bucurat, că la primul tratament nu a răspuns, nu am putut să mă negativez, m-am negativat foarte greu. A durat vreo patru săptămâni până s-a negativat, dar am rămas cu probleme mari de respiraţie. Nu puteam să respir, sunt dependent de aparate, eu acasă nu am aparate. Şi când aveam probleme, automat masca de oxigen o foloseam”, a povestit ieşeanul.

Viorel Căuneac explică faptul că, din cauza faptului că a dezvoltat complicaţii, a preferat să rămână în continuare internat, deşi medicii i-au permis să plece acasă. 

Am preferat să rămân să mă tratez (în spital – n.r.), să plec cât de cât în stare normală, ca să nu am probleme”, a explicat Viorel Căuneac de ce a dorit să mai rămână internat.

Medicii sunt de părere că bărbatul ar trebui să fie un exemplu pentru alţi pacienţi.

Este primul pacient de acest fel. Și e în zona mea, în care fac vizita în sectie, și când mă așteptam să vină cereri de externare și mă pregăteam psihologic să explic dacă se poate face sau nu această externare, iată că a venit cererea: dacă-mi veți permite să mai stau în spital. Având problemele respiratorii, kinetoterapeuta din spital face exerciții pe film, psihologii noștri stau de vorbă cu dumnealui și, în felul acesta, se simte mai în siguranță, exact așa mi-a spus. Înseamnă că a înțeles că poate fi mai grav. La dumnealui nu se pune problema”, a precizat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.