Infecţii urinare? Le poţi obloji cu cozi de cireșe

Bogate în vitamina C, cireșele întăresc sistemul imunitar și au efect antiinflamator, ceea ce favorizează vindecarea infecțiilor urinare.

12 iul. 2017, 08:00
Infecţii urinare? Le poţi obloji cu cozi de cireșe

Ca multe alte fructe, cireșele au părți care pot fi folosite în scop medicinal și nu este vorba despre sâmburi, ci de cozile acestora. Infuzia preparată din cozi de cireșe este indicată în afecțiuni urinare: nefrită, cistită, uretrită, retenție urinară, colică renală, infecție renală sau urinară, litiaza renală, uremia (creşterea cantităţii de acid uric din sânge când rinichiul bolnav nu îl elimină în totalitate), dar și diaree, reumatism, artrită, gută, prevenirea aterosclerozei și a pericarditei.

Conţinutul lor de uleiuri volatile, săruri de potasiu, flavonoide şi tanin ajută la ameliorarea simptomelor acestor afecţiuni şi la tratarea lor cu succes.

Decoctul are efect diuretic

Peste 1 mână de cozi de cireșe uscate pune 2 căni de apă și lasă-le să fiarbă împreună 10 minute. Focul trebuie să fie fixat la minimum. La final, acoperă vasul și mai așteaptă 20 de minute înainte de a strecura și bea decoctul.

Dacă nu-l poți bea într-o singură repriză, împarte cantitatea în 3 și ia acest leac de-a lungul unei zile. Ideal ar fi să continui să bei acest decoct pe o perioadă de 2 săptămâni pentru a avea rezultate bune. Pentru a crește efectul diuretic, poți să adaugi și alte plante cu acțiune asemănătoare: mătase de porumb, frunze de merișor, coada-șoricelului, frunze de albăstrele.

Cură indicată în litiaza renală

Cei care suferă de litiază renală sau care au ureea și creatinina mărite pot ține și o cură de 1 lună cu decoct din cozi de cireșe. La 2-3 linguri de plantă pui 2 căni cu apă și dai totul la fiert pentru un sfert de oră. Trebuie să-l bei treptat, pe parcursul unei zile. O ameliorare a stării de sănătate generală ar putea apărea la doar câteva zile de tratament.

Bine de știut!

Cireșele sunt ideale și pentru tinerii care urmează să susțină examene, deoarece conțin fier, care susține procesul de oxigenare a creierului, îmbunătățește activitatea cerebrală și memoria.

Reglează digestia

Când te confrunți cu diaree sau dureri de stomac, te salvează cozile de cireșe uscate și păstrate în săculeți bine închiși. Din 2 linguri de plantă și 1 cană cu apă fiartă poți face un ceai contra durerilor gastrice.

Păstrezi recipientul acoperit un sfert de oră, apoi filtrezi ceaiul și-l bei călduț. 1-2 căni de ceai sunt de-ajuns pentru ca durerea să scadă în intensitate.

În cazul în care ai probleme cu digestia accelarată la nivel intestinal și apare diareea, pregătește repede un decoct dintr-o lingură de cozi uscate de cireșe și 1 cană cu apă. Le lași la fiert aproximativ 5 minute, apoi răcorești puțin decoctul și-l bei neîndulcit.

Pulberea reduce tensiunea și colesterolul

Hipertensivii și persoanele care au colesterolul mărit este indicat să ia zilnic 1-2 capsule de extract și pulbere de cozi de cireșe. Pe lângă faptul că elimină excesul de ureee din corp, acestea scad tensiunea arterială, nivelul colesterolului „rău” și al trigliceridelor.

În plus, extractul uscat de cozi de cireșe are și efect anticelulitic, diuretic și depurativ, ajutându-te să scapi de retenția de lichide, de kilogramale în plus și de toxine, deoarece intervine în metabolismul grăsimilor și stopează acumulările de țesut gras.

Află 3 mituri despre infecțiile urinare pe clicksanatate.ro.