Inflația anuală din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani. Oamenii nu mai țin pasul cu creșterile prețurilor

Inflația anuală din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 85,51% în octormbrie, potrivit datelor oficiale date publicităţii joi. Creșterea prețurilor mărfurilor continuă să apese pe umerii populației deja copleșite de costurile ridicate ale energiei, alimentelor și locuințelor.

03 nov. 2022, 14:04
Inflația anuală din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani. Oamenii nu mai țin pasul cu creșterile prețurilor

Inflația în Turcia a atins un nou record în luna octombrie iar oamenii abia dacă mai reușesc să facă față creșterii prețurilor. Încă din toamna anului trecut inflația în Turcia a început să crească și asta din cauza deprecierii monedei naționale.

Citește și Finanţiştii avertizează: „În următorii 10 ani vom trăi cu inflaţie mai mare decât ne aşteptăm în mod normal”

În ciuda intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale, pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 26% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent. Lira turcească are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia şi, în consecinţă, în perioada septembrie – decembrie anul trecut a forţat Banca Turciei să reducă dobânda de referinţă de la 19% până la 12%, ceea ce a provocat o gravă depreciere a lirei turceşti.

Potrivit datelor Institutului de Statistică, în ritm lunar, preţurile de consum în Turcia au urcat în octombrie la 3,54%. Asta în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 3,60%.

Astfel, avansul inflaţiei de luna trecută a fost cauzat de un salt de aproape 118% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la energie, urmate de o creştere de 93,05% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

Din păcate, rata anuală a inflaţiei în Turcia din luna octombrie a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 1998, când Turcia încerca să încheie un deceniu de inflaţie ridicată.

Experții se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 70,25% la finalul anului iar Banca Centrală a Turciei la un nivel de 65,20%.

Guvernul de la Ankara susţine că inflaţia în Turcia va scădea în cele din urmă datorită unui program economic care prioritizează dobânzile scăzute pentru a majora producţia şi exporturile, în vederea obţinerii unui excedent de cont curent.

Citește și Nemţii devin tot mai zgârciţi, din cauza inflaţiei. Un sfert dintre ei nu vor mai merge la schi, încercând să economisească bani