Inflaţia din SUA a scăzut la 8,3% în luna august, dar preţurile continuă să crească. Federal Reserve ia în calcul o nouă majorare a dobânzilor

Datele publicate marți de Biroul de Statistică al Muncii din SUA au arătat că inflația a ajuns la 8,3% luna trecută, comparativ cu un an în urmă. Cifra a scăzut de la o rată anuală de 8,5% înregistrată în iulie și 9,1% în iunie, cea mai mare rată din ultimele patru decenii.

13 sept. 2022, 18:48
Inflaţia din SUA a scăzut la 8,3% în luna august, dar preţurile continuă să crească. Federal Reserve ia în calcul o nouă majorare a dobânzilor

Economiștii chestionați de Bloomberg prognozaseră că inflaţia va fi de 8,1%, dar prețurile au crescut cu 8,5% în iulie. În ceea ce priveşte indicele energetic, acesta a crescut cu 23,8% în ultimele 12 luni. Asta include costul energiei electrice, care a cunoscut cea mai mare creștere anuală (15,8%) din ultimele patru decenii, potrivit datelor.

Alte categorii care au înregistrat creșteri în august includ întreținerea și repararea autovehiculelor, în creștere cu 1,7%; asigurări de sănătate, în creștere cu 2,4%;  animalele de companie și produsele pentru animale de companie, în creștere cu 1,6% în perioada de 30 de zile dintre iulie și august.

Prețurile gazelor au scăzut timp de trei luni consecutiv și se situează acum la o medie națională de 3,70 dolari per galon, deși există o mare variabilitate geografică, în majoritatea statelor din vestul ţării preţul fiind încă de peste 4 dolari. Prețurile mașinilor noi și second-hand – cândva un factor major al inflației – au scăzut şi ele, la fel ca și tarifele de avion.

Citeşte şi Bubuie inflaţia în România, iar s-au scumpit produsele de bază. Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi

Dar prețurile alimentelor au rămas ridicate, urcând cu 11,4% în ansamblu, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este cea mai mare creștere pe 12 luni după luna mai 1979.

Multe părți ale economiei SUA rămân însă puternice, scrie The Guardian, în special piața muncii și cheltuielile gospodăriilor.

Datele publicate marţi sunt de natură să consolideze așteptările ca Rezerva Federală să majoreze dobânda de referință cu încă cu 0,75 puncte procentuale la ședința din această lună. Ar fi a treia asftel de majorare de la începutul lunii iunie.

Citeşte şi Inflaţia în Germania bate recorduri vechi de aproape 50 de ani. S-a ajuns la cel mai ridicat nivel după 1974