Inflația face ravagii în Europa. O treime dintre britanici sar peste mese, din cauză că nu le ajung banii de mâncare

Mulți încearcă să sară peste mese, să se împrumute sau să iasă mai puțin în oraş, astfel încât să se poată ajunge cu banii - aceasta este realitatea în Marea Britanie în zilele noastre, ca răspuns la inflație și la creșterea costurilor vieții.

17 mai 2022, 12:32
Inflația face ravagii în Europa. O treime dintre britanici sar peste mese, din cauză că nu le ajung banii de mâncare

Potrivit Sky News, un număr mare de britanici au oprit încălzirea înainte de vreme, pentru a reduce facturile la electricitate. Studiul a fost realizat în perioada 11 – 12 mai, pe un eşantion reprezentativ de 2.061 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 16 și 75 de ani.

Printre altele, sondajul a arătat că persoanele cu venituri mai mici simt cel mai mult presiunea din cauza creșterii facturilor. Mai mult de jumătate dintre cei care câștigă mai puțin de 20.000 de lire pe an sunt „foarte îngrijorați” de costul vieții în următoarele șase luni, în comparație cu mai puțin de 40% dintre britanicii care câștigă 55.000 de lire sau mai mult.

Citeşte şi Criza alimentară pândește România. Ilie Șerbănescu: „Prețurile din țara noastră, controlate de companii străine” | EXCLUSIV

Sondajul mai arată că trei din cinci britanici au oprit încălzirea pentru a reduce facturile la electricitate. Milioane de gospodării din Marea Britanie se confruntă cu o creștere fără precedent a facturilor la energie – de la 700 de lire sterline pe an, după ce prețul a crescut cu 54% în aprilie, în timp ce o altă creștere este așteptată în octombrie. 65% dintre cetățeni au oprit încălzirea, în timp ce 12% s-au gândit să facă asta. Aproximativ 52% dintre britanici şi-au redus ieşrile în oraş, iar 44% spun că e foarte posibil să-şi lase maşina acasă şi să meargă la serviciu cu transportul în comun. De asemenea, s-a dovedit că 44% dintre cumpărători merg acum în magazine cu produse mai ieftine, iar 39% folosesc site-uri de comparare a prețurilor.

În plus, aproape 30% au dezactivat serviciile de streaming și TV, în timp ce până la 27% au sărit peste mese – de dragul economiilor . Cu toate acestea, majoritatea (53%) nu au susținut această „măsură” restrictivă. De asemenea, 19% dintre britanici spun au fost nevoiți să împrumute bani pentru a face față crizei.

Citeşte şi Cresc ratele românilor, ROBOR a depăşit un nou record. Isărescu: „Creşterea preţurilor reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză”

Datele arată, de asemenea, că doar puțin mai mult de jumătate dintre cetăţeni sunt îngrijoraţi de țară, în ansamblu decât de ei înșiși, atunci când vine vorba de a se confrunta cu creșterea costurilor vieții. Raportul este de 51% la 44%, în favoarea celor cărora le pasă mai mult de situația din țară decât de ei înșiși.