Inflație explozivă în România. Prognoza pentru iunie a BNR a fost depășită. Cât de mult a scăzut puterea de cumpărare a românilor

Scumpirile pe bandă rulantă au continuat în România, în ultima lună. Astfel, inflația a ajuns la 15,1% pentru luna iunie, informează Institutul Național de Statistică (INS). 

12 iul. 2022, 11:09
Inflație explozivă în România. Prognoza pentru iunie a BNR a fost depășită. Cât de mult a scăzut puterea de cumpărare a românilor

Prognoza din primăvară a BNR a fost depășită cu mult. Banca Națională estima în urmă cu câteva luni un maxim de 14,3% pentru această perioadă.

Potrivit datelor INS, rata inflației a crescut cu 0,8% în iunie, față de mai 2022.

Practic, puterea de cumpărare a românilor a scăzut în medie, cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru cei mai săraci și clasa medie, scumpirile se simt mult mai puternic, în condițiile în care tarifele alimentelor de bază, ale gazelor și curentului electric, respectiv ale benzinei au crescut cu 30%-100%.

În ultimul an, gazele s-au scumpit cu 89,5%. Tariful combustibilului a crescut cu 41,3%, iar energia a înregistrat un plus de 17%. Prețul uleiului s-a majorat cu 49,7%, al cartofilor cu 42,1%, iar al făinii cu 33,1%.

Transportul aerian s-a scumpit cu 29,1%, taxa de apă – canal – salubritate a crescut cu 19,4%, iar serviciile poștale cu 15,9%.

De la lună la lună, în iunie cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la ulei – 7,33%, servicii de transport aerian – 6,24% şi combustibili – 3,22%.

 

Companiile private promit să majoreze salariile

 

În ciuda inflației explozive, vestea bună este că majoritatea companiilor din România au majorat ori vor ajusta salariile în raport cu inflația sau cu un procent situat între inflație și creșterea planificată inițial. Astfel, media este de 9,4%, potrivit Barometrului de HR realizat de PwC România.

Conform sondajului, 41% dintre companii au revizuit în sus bugetul de creşteri salariale, însă insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzată de inflaţie, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflaţiei pentru toţi angajaţii, iar 9% au ajustat cu inflaţia doar pentru anumite categorii de angajaţi.

Economistul Mircea Coșea: „Ce ne încântă până la urmă că avem o creștere importantă când, în aceeași perioadă, populația României trăiește mai greu?”

 

Economistul Mircea Coșea a realizat o dură a actualului context socio-economic. Potrivit expertului, următoarele luni se anunță extrem de dificile pentru români.

„Puterea de cumpărare a scăzut, prețurile peste tot au urcat, avem o incapacitate de reglare a unor creșteri importante la carburant, cresc anumite impozite locale într-o manieră care ar trebui să fie stopată. Toate acestea arată că această creștere economică e pe undeva, plutește în aer, dar n-a coborât pe pământ.

Noi suntem foarte interesați să discutăm cifre, să avem un buget echilibrat cifric, să avem deficite cifrice, dar în spatele acestor cifre sunt lucruri care ne îngrijorează, anume incapacitatea economiei românești de o perioadă bună de a transforma creșterea economică în creșterea calității vieții populației și a condițiilor de lucru a mediului economic.

Ce ne încântă până la urmă că avem o creștere importantă când, în aceeași perioadă, populația României trăiește mai greu?”, a declarat Mircea Coșea, potrivit B1 TV.