Informare NATO: avionul care a intrat în spaţiul aerian al României nu prezenta niciun pericol, de aceea nu a fost oprit

NATO face precizări după ce o aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat, miercuri seară, la joasă înălţime, spaţiul aerian al Ungariei, României, Serbiei şi Bulgariei.

10 iun. 2022, 11:36
Informare NATO: avionul care a intrat în spaţiul aerian al României nu prezenta niciun pericol, de aceea nu a fost oprit

NATO vine vineri cu precizări în cazul avionului bimotor care a tranzitat România la mică altitudine, miercuri, oprindu-se în Ungaria.

„NATO poate confirma că avioane ale Poliţiei Aeriene Aliate au escortat aeronava bi-motor care a tranzitat spaţiul NATO pe 8 iunie fără să deţină un plan de zbor sau să răspundă la apelurile radio. Aeronava nu a arătat un comportament periculos sau ostil în perioada zborului, astfel că nu au fost luate măsuri. Centrul de Comandă Aeriană investighează, alături de aliaţi, acest incident”, se arată într-o informare NATO pentru Antena3

Avionul care a tranzitat miercuri spațiul aerian al României a decolat inițial din Lituania și a aterizat pentru câteva minute pe un aeroport din Ungaria, unde a alimentat, potrivit dehir.hu.

Aeronava a aterizat fără permisiune pe aeroportul Asociației Sportive Aero Club Hajdúszoboszló, aflat de lângă Debrețin.

Directorul bazei, István Juhos, a declarat pentru sursa citată că din avion au coborât două persoane și „au făcut ceva: probabil au alimentat din bidoanele pe care le aduseseră cu ei în avion”.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Atac cu rachete la Dnipropetrovsk, au sunat sirenele de război

„Poliția a sosit la aeroport și a încercat să-l împiedice să decoleze din nou. Nu a reușit însă, iar după 10-15 minute avionul s-a ridicat din nou în aer”, a spus el.

Presa bulgară scrie că până să aterizeze în țara vecină, aeronava a tranzitat șapte state – Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Serbia și Bulgaria.

Potrivit BTV.bg, avionul a mai aterizat și la Vidin pentru a alimenta, înainte de a fi abandonat pe o pistă nefolosită a aeroportului din orașul bulgar Târgovişte.

Din informatiile de până acum, aeronava ar fi înmatriculată în Lituania. De altfel, steagul Lituanian este vopsit pe coada avionului, potrivit imaginilor publicate de bulgari.

În Bulgaria, avionul a fost abandonat, iar pilotul şi pasagerii au dispărut fără urmă.

Citeşte şi: Până în 2030 nu vor mai exista fumători! Măsura, criticată pentru că ar încălca liberul arbitru, presupune creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări