Până în 2030 nu vor mai exista fumători! Măsura, criticată pentru că ar încălca liberul arbitru, presupune creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări

Costurile tot mai mari ale unui serviciu de sănătate finanţat din bani publici au determinat autorităţile britanice să ia în calcul interzicerea cu desăvârşire a unor vicii care îi trimit pe oameni pe patul de spital. Iar fumatul este unul dintre acestea, obiectivul principal fiind ca, până în 2030, să nu mai existe fumători.

10 iun. 2022, 09:57
Până în 2030 nu vor mai exista fumători! Măsura, criticată pentru că ar încălca liberul arbitru, presupune creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări

Până în 2030 nu vor mai exista fumători, acesta ar fi marele deziderat al autorităţilor de la Londra. Iar acest lucru ar putea fi posibil prin creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări, arată o analiză comandată de Ministerul Sănătăţii britanic, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Vârsta minimă pentru cumpărarea legală de tutun în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor a fost majorată ultima dată în 2007, de la 16 la 18 ani.

Anul trecut, Noua Zeelandă a anunţat că intenţionează să interzică generaţiilor viitoare să mai cumpere ţigări, persoanele cu vârsta de până la 14 ani în 2027 neavând voie să cumpere ţigări în această ţară în timpul vieţii lor.

Citeste si Războiul din Ucraina afectează grav economia occidentală. Marea Britanie raţionalizează uleiul de gătit

Până în 2030 nu vor mai exista fumători – unul dintre principalele obiective ale autorităţilor britanice privind sănătatea publică

Iar fumatul nu este singura problemă care-i trimite ce cetăţenii acestei ţări în spitale. Obezitatea este şi ea una dintre principalele probleme de sănătate cu care se confruntă britanicii. Astfel, în ultimii ani, autorităţile au încercat inclusiv să impună reducerea nivelului de zahăr din băuturi.

Această intenţie s-a lovit, însă, de opoziţia mai multor membri ai partidului premierului Boris Johnson, care au considerat că aceste constrângeri nu înseamnă altceva decât încălcarea liberului arbitru. Guvernul conservator a amânat recent o politică de combatere a obezităţii, punând sub semnul întrebării cât de departe ar merge cu astfel de măsuri în timpul unei crize a costului vieţii.

Datele guvernamentale au arătat că taxele pe tutun au strâns 10,28 miliarde de lire sterline  pentru bugetul public în 2021/2022.

Sajid Javid, ministrul britanic al Sănătăţii, a precizatcă fumatul este „cea mai mare cauză de boală şi deces care poate fi prevenită„. El a declarat că guvernul va demara un proces de analiză a vaping-ului ca substitut al fumatului.

Citeste si Boris Johnson recunoaşte că Marea Britanie antrenează militari ucraineni pe teritoriul său: „Instruim ucraineni atât în Polonia, cât şi în Regatul Unit”