Informaţii importante despre SPONSORIZĂRILE primite de ISU, pe masa ministrului de Interne. Reacţia lui Arafat

Ministrul Afacerilor Interne va avea pe masă raportul sponsorizărilor făcute către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în ultimii patru ani. Potrivit unor surse, vorbim despre lista centralizată pe toată ţara, pe care se găsesc maşini de intervenţii, bani şi echipamente‎. Informaţiile sunt importante în contextul tragediei petrecute în clubul Colectiv.

23 nov. 2015, 07:45
Informaţii importante despre SPONSORIZĂRILE primite de ISU, pe masa ministrului de Interne. Reacţia lui Arafat

Jurnalistul Cătălin Tolontan a realizat o investigaţie referitoare la modul în care pompierii au primit sponsorizări, invocând în acest context şi numele secretarului de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat. Pe tolo.ro scrie că Arafat ştia de sponsorizări şi nu a acţionat, aducând un exemplu în care protagonist era un şef de la ISU Bacău.

Un raport despre sponsorizările primite de ISU a fost trimis ministrului de Interne Petre Tobă şi ar conţine, potrivit unor surse citate de România TV, informaţii despre ce s-a primit la fundaţii, în numele Inspectoratului: maşini de intervenţii, bani şi echipamente‎.

Raed Arafat i-a răspuns pe Facebook lui Cătălin Tolontan, întrucât, susţine secretarul de stat, acesta a publicat acuzaţiile fără a aştepta opinia sa, pe care o solicitase şi pe care promisese să i-o ofere. „Am fost sunat de domnul Tolontan la telefon cand eram intr-o pauza intre sedinte, fiind in afara tarii, sa ma intrebe de aceste aspecte. Am purtat o discutie si am solicitat sa-mi trimita numarul de inregistrare al documentelor pe care le are ca sa verific, iar acesta mi-a trimis in jurul orelor 13:20 numarul documentelor si eu am raspuns printr-un sms ca am sa verific aspectele respective. (…) am solicitat de la IGSU sa-mi comunice adresele la care se referea domnul Tolontan ca sa-mi clarific lucrurile si sa-l sun inapoi. Intre timp a iesit articolul fara sa dau punctul de vedere definitiv asupra celor intamplate”, spune Raed Arafat.

Secretarul de stat din MAI notează că documentul citat de Cătălin Tolontan este răspunsul Inspectoratului general al IGSU către reclamant, adjunctul Insp. sef de la Bacau, ca raspuns la o solicitare a acestuia sa se prezinte la conducerea MAI sa explice reclamatia lui.

„Reclamantul a depus la IGSU o reclamatie in Decembrie 2014 prin care aducea mai multe acuze sefului sau de la Bacau, inclusiv cea de abuz in serviciu si darea unor ordine de colectare de sponsorizari. Ca raspuns la reclamatie, inspectorul general al IGSU a trimis corpul sau de control la inceputul anului 2015 pentru verificarea celor spuse de reclamant. Corpul de control a concluzionat ca reclamatiile nu sunt asa cum se pretinde, insa a recomandat si trimiterea la DNA a dosarului. La momentul in care reclamantul a solicitat sa se prezinte la conducerea MAI, la sfarsitul lunii Ianuarie 2015, dosarul era deja la DNA motiv pentru care intr-adevar am considerat ca nu exista justificare sa primim reclamantul la conducerea MAI din momentul in care exista un dosar penal deschis la DNA pe tema respectiva, existand deja o ancheta in desfasurare. Conducerea MAI nu putea sa ia nici o decizie in privinta reclamatiei din momentul in care exista o ancheta deschisa de organele competente”, subliniază Raed Arafat.

Secretarul de stat susţine că astfel de reclamaţii sunt frecvente în cadrul IGSU şi că nu toate ajung până la el. „Decizia finala a DNA am aflat-o astazi pentru ca nu era un motiv sau procedura prin care sa mi se comunice de catre IGSU rezultatul mai ales ca acesta a fost o decizie de clasare. Deci cu alte cuvinte, incercarea de a arata ca eu am stiut de ce se intampla se poate traduce prin fapt ca eu am stiut despre o reclamatie la care s-a solicitat o audienta pe care nu am aprobat-o pentru ca era o ancheta in desfasurare. Daca reclamatia se confirma si eram instiintati ca reclamantul are dreptate atunci poate luam alte masuri in acest sens„, a completat Arafat, adăugând că in cadrul anchetei clasate de DNA „au fost audiati zeci de patroni de firme din Bacau” şi că ca „ancheta a fost una ampla”.

Totodată, „părintele SMURD” consideră că „solicitarea de sponsorizari dirijate catre asociatii de drept privat, de catre inspectorii de prevenire de la IGSU, de la agentii economici controlati sau inspectati (…) nu este una corecta”. „Totodata trebuie sa subliniez ca multe campanii de prevenire si multe actiuni de sponsorizare extrem de benefice si transparente s-au derulat prin parteneriate cu companii importante din tara avand un impact pozitiv in domeniul situatiilor de urgenta fara ca pompierii sa fie nevoiti sa inchida ochii sau sa nu ia masuri in cazul incalcarii regulilor de prevenire”, adaugă secretarul de stat.

Raed Arafat menţionează că ordonanta DNA prezentată de Cătălin Tolontan este cea care arată ce acuzatii aducea reclamantul impotriva şefului său, si anume seful ISU Bacau, şi dezvăluie că plângerea făcută a venit la câteva luni după ce acesta din urmă îl trimisese la parchetul militar Iaşi pentru încălcarea consemnului. „Tribunalul Militar a condamnat reclamantul la 8 luni cu suspendare si la 60 de zile de munca in folosul comunitatii. Decizia nu este definitiva, reclamantul avand dreptul la recurs”, a punctat Arafat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău a primit anul trecut sponsorizări în valoare totală de 63.631 de lei, de la 17 firme, dintre care cinci au fost sancţionate contravenţional, la trei le-au fost respinse cererile, iar alte trei nu sunt din Bacău, precizează IGSU.

IGSU transmite, într-un comunicat, că ISU Bacău a primit, prin Asociaţia Pompierii Băcăuani, 36 de sponsorizări de la 17 societăţi comerciale.

Dintre aceste firme, trei nu sunt din judeţul Bacău, două au depus cereri de avizare, dar li s-a dat negaţie deoarece nu se încadrau în categoriile de construcţii supuse avizării/ autorizării, cinci au fost sancţionate contravenţional, iar unei firme i s-a respins cererea de autorizare pentru nerealizarea măsurilor specifice.

Cele mai multe sponsorizări (17) au constat materiale de construcţii, 11 în bunuri resort IT, iar altele au constat în materiale pentru instalaţii sanitare sau electrice.