Informaţii importante pentru românii care pleacă să muncească în Spania

Publicat: Luni, 31 Iulie 2017 18:37 // Actualizat: Luni, 31 Iulie 2017 20:34 // Sursa: romaniatv.net

Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP) va lansa, săptămâna viitoare, un proiect-pilot de comunicare și informare în Botoșani, Suceava și Neamț, trei dintre județele de proveniență ale celor mai mulți dintre românii plecați la muncă în Spania, informează un comunicat al MRP transmis AGERPRES.

Prim-ministrul Mihai Tudose a stabilit, luni, cu reprezentanții Ambasadei Regatului Spaniei la București mai multe măsuri pentru intensificarea cooperării bilaterale în scopul prevenirii și combaterii cazurilor de exploatare prin muncă a românilor aflați la muncă în Spania, informează ministerul.

Decizia a fost luată în cadrul întrevederii care a avut loc la Palatul Victoria și la care au participat, de asemenea, ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și reprezentanți ai ministerelor Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Muncii și Justiției Sociale.

La nivelul ministerelor menționate va fi creat un Task Force pentru problematica abuzurilor la care sunt expuși muncitorii români și a sclaviei moderne, sub directa coordonare a prim-ministrului, Ministerul Românilor de Pretutindeni urmând să aibă rol de minister integrator. Delegația spaniolă a fost condusă de Tada Bastida Eizaguirre — prim-secretar și însărcinat cu afaceri, șef al Secției Consulare din cadrul Ambasadei Regatului Spaniei la București, potrivit Agerpres.

"Dorim să extindem și să îmbunătățim cooperarea cu autoritățile spaniole, având în vedere numărul mare de români aflați în Spania și cazurile concrete semnalate în ultima perioadă. Măsurile pe care le avem în vedere vizează combaterea și prevenirea unor astfel de cazuri, informarea persoanelor cel mai expuse unor astfel de riscuri, dar și acordarea de asistență pentru victimele exploatării prin muncă sau ale traficului de persoane", a declarat premierul Mihai Tudose, citat în comunicat.

Citeşte şi Mihai Tudose, intervenţie de urgenţă în cazul românilor exploataţi în Spania

Comunitatea de români din Spania numără la ora actuală peste un milion de persoane care dețin rezidență, cărora li se adaugă circa 400 de mii de muncitori sezonieri, aceștia din urmă fiind cei mai expuși fenomenului de exploatare prin muncă și traficului de persoane, arată sursa citată.

Alte măsuri stabilite în cadrul întrevederii sunt elaborarea unui "Plan Național de Combatere a Sclaviei moderne", care să integreze strategiile existente, precum și Strategia Națională împotriva Traficului de persoane, prevăzută în Programul de Guvernare, pentru a fi aprobată în trimestrul al IV-lea al anului curent. De asemenea, Guvernul are în vedere crearea unui Fond de finanțare, la început prin linii bugetare distincte în bugetul fiecărui minister dintre cele menționate și resurse umane alocate specific, informează Agerpres.

Citeşte şi Mihai Tudose, intervenţie de urgenţă în cazul românilor exploataţi în Spania

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a subliniat necesitatea unei abordări pro-active a acestor tematici și a cooptării asociațiilor de români din Spania în eforturile comune ale autorităților române și spaniole. La nivelul Ministerului Românilor de Pretutindeni va funcționa o direcție specializată care să asigure componenta de informare-prevenire pe linia asociațiilor care activează în diaspora, precum și în relația cu instituțiile guvernamentale și neguvernamentale active în domeniu, din țările în care există comunități mari de români și în care pot să apară cazuri de sclavie modernă.

Reprezentanții Ambasadei Regatului Spaniei la București "și-au exprimat regretul pentru cazul de exploatare prin muncă a unor români din Spania, adăugând că a fost un caz punctual și că nu trebuie pierdut din vedere cât de bine s-au integrat restul de români aflați în Spania", adaugă MRP în comunicat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 10 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H