Informaţii şocante: Peste 400.000 de persoane au acces la documente clasificate ca fiind secret de apărare

este 400.000 de persoane au acces în Franța la informații clasificate 'secret de apărare' privitoare la corpuri de armată, intelligence sau locuri sensibile, potrivit primului raport guvernamental în domeniu publicat vineri, relatează AFP, citată de Agerpres.

11 dec. 2015, 18:29
Informaţii şocante: Peste 400.000 de persoane au acces la documente clasificate ca fiind secret de apărare

Secretul de apărare poate fi legat și de operațiuni militare, lupta împotriva terorismului, rețele criminale sau planuri și studii legate de programe strategice.

La 1 ianuarie 2015, 288.334 de documente erau clasificate ‘secret de apărare’, 50% dintre ele provenind de la Ministerul Energiei (legate de centrale nucleare, instalații sensibile și transporturi), 44% de la Ministerul Apărării și 4% de la Interne.

‘Secretul de apărare națională servește în primul rând la protecția instalațiilor sensibile: centrale nucleare, uzine chimice, rețele de comunicație. Suntem departe de fantasmele de cabinet negru’, a dezvăluit șeful Secretariatului general al apărării și al securității naționale (SGDSN), Louis Gautier, potrivit Agerpres.

la acest moment, 413.235 de persoane sunt abilitate să consulte informații clasificate, respectiv una la 160 de persoane în Franța, față de una la 71 în SUA.

Aceste autorizații sunt acordate pentru peste două treimi din personalul din domeniul apărării (70%) — militari, funcționari sau industriași — și mult mai puțin pentru salariații Ministerului Ecologiei și Energiei (12,8%) și celui de Interne (11,6%).

‘Toate documentele clasificate, inclusiv cele în stadiu pregătitor, trebuie să fie păstrate în fișete securizate, situate la rândul lor în zone sigure’, a adăugat SGDSN, autorul raportului.

Tot mai mult informațiile în cauză sunt digitalizate, ceea ce necesită o protecție specifică — asigurată de Agenția națională pentru securitatea sistemelor informatice (ANSSI) — din cauza riscurilor crescânde de atacuri și spionaj cibernetic.

Termenul maxim în care un document poate rămâne clasificat secret de apărare în Franța este de 50 de ani, chiar 100 de ani dacă securitatea persoanelor este în joc. Anumite documente rămân totuși inaccesibile, în special cele legate de fabricarea armelor nucleare, biologice sau chimice.

Tot mai frecvent SGDSN dă un aviz favorabil pentru comunicarea unui document înainte de termenul legal, în special istoricilor și cercetătorilor, dacă documentul nu mai este unul sensibil. În 2014, secretariatul a declasificat 109 de cutii de arhivă și 25 de documente izolate.

Guvernul lucrează și la deschiderea, din 2016, a unor fonduri de arhivă legate de angajamentul francez în Rwanda între 1990 și 1994, anul genocidului, mai precizează AFP.