Informaţiile despre Elena Udrea şi Alina Bica, clasificate în Costa Rica. Ce se întâmplă cu cererile lor de extrădare

Informațiile despre Elena Udrea și Alina Bica sunt considerate clasificate în Costa Rica. Departamentul de Migrație le-a explicat oficial jurnaliştilor de acolo că răspunsul pentru cererile de refugiat politic ale celor două este unul confidențial. Între timp, autoritățile costaricane spun că au cerut noi documente din România pe care Ministrul Justiției spune că le-a trimis.

06 nov. 2018, 17:07
Informaţiile despre Elena Udrea şi Alina Bica, clasificate în Costa Rica. Ce se întâmplă cu cererile lor de extrădare

Jurnalistul Gustavo Fallas din Costa Rica a încercat să afle mai multe informaţii despre cererile de extrădare ale Elenei Udrea şi Alinei Bica.

„Cazul Elenei Udrea și al Alinei Bica a prins tot mai multă importanță aici, în Costa Rica. Ele au cerut statut de refugiat politic, astfel că autoritățile nu le pot extrăda până nu se rezolvă acea solicitare, iar asta poate dura câteva luni. Am solicitat Departamentului pentru Migrație să ne spună ce s-a întâmplat cu cererile celor două, însă ni s-a răspuns că sunt informații secrete. Tribunalul ne spune între timp că vor continua acest proces de extrădare și că mai așteaptă documente din România pentru ca apoi judecătorul să decidă. În ceea ce le privește pe ele (n.r. Elena Udrea și Alina Bica), sunt căutate pentru fapte de corupție, asta înseamnă fapte care și aici sunt pedepsite de lege”, a reşatat Gustavo Fallas pentru România TV.

Cererea Elenei Udrea de eliberare din arest preventiv, respinsă de o instanţă din Costa Rica

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de Interpol pe 3 octombrie şi de atunci se află după gratii în San Jose. Cele două au fost arestate preventiv pentru două luni.

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute” şi se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru „favorizarea făptuitorului”.