Infracţiunile în şcoli au crescut în primul semestru al anului şcolar 2012-2013

Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente acestora au crescut cu 13 la sută în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, însă numărul lor raportat la numărul unităţilor de învăţământ este unul redus, a declarat chestorul de poliţie Dumitru Jianu, vineri, la o dezbatere CNA.
Romania TV
08 mart. 2013, 13:32
Infracţiunile în şcoli au crescut în primul semestru al anului şcolar 2012-2013

Chestorul de poliţie Dumitru Jianu, director în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia de Ordine Publică, a participat la dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”, organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), potrivit Mediafax.

Dumitru Jianu a vorbit despre faptele sesizate în anii şcolari 2010-2011, 2011-2012 şi în primul semestru din 2012-2013, nu despre cele constatate şi soluţionate de poliţie.

Potrivit lui Dumitru Jianu, infracţiunile sesizate în incinta şcolilor şi în zonele adiacente acestora în anul şcolar 2011-2012 au scăzut cu patru la sută faţă de 2010-2011. Autorii şi victimele acestor fapte sesizate au fost preponderent elevi. Majoritatea acestor fapte sesizate au fost reprezentate de furt şi tâlhărie.

Pe de altă parte, potrivit lui Jianu, deşi în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, comparativ cu perioada similară din anul şcolar precedent, s-a constatat o creştere cu 13 la sută a infracţiunilor în incinta şcolilor şi în zona adiacentă acestora, numărul acestora raportat la numărul de unităţi de învăţământ existente la nivel naţional este redus, fiind 0,2 la sută infracţiuni pe şcoală pe semestru.

Dumitru Jianu a precizat că în primul semestru al anului şcolar 2012-2013 au fost sesizate 740 de asemenea infracţiuni.

„Cifra este cu mult redusă faţă de percepţia pe care o avem despre siguranţa în unităţile şcolare. Fenomenul infracţionalităţii juvenile manifestat în unităţile de învăţământ preuniversitar este reprezentat de conflictele spontane, majoritatea fiind între elevi, fără forme specifice de organizare, care nu evidenţiază acţiuni criminale tipice unei grupări infracţionale”, a explicat chestorul de poliţie Dumitru Jianu.

El a mai spus că deşi aceste fapte sunt dramatice, ele sunt totuşi „minore şi au un grad redus de pericol social”.

„La 10.000 de şcoli la o populaţie şcolară de 3,3 milioane de elevi am înregistrat 740 de sesizări, care s-au confirmat sau nu într-un semestru. Aceasta este realitatea. Vorbim de o cifră foarte, foarte redusă. Realitatea este că şcoala este un domeniu sigur, deci putem să ne trimitem copiii la şcoală”, a spus Dumitru Jianu.

El a dat asigurări că Poliţia Română, Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale fac tot ce pot pentru a construi un domeniu mult mai sigur.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) organizează, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. La eveniment sunt prezenţi şi specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.

Dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău” vine după alte două dezbateri organizate de CNA – „Audiovizualul între ficţiune şi realitate”, care a avut loc pe 1 martie, şi „Libertatea de exprimare – drept fundamental sau absolut?”, din 8 februarie.

Pe de altă parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petiţia online „Interesul public mai presus de gustul publicului”, al cărei scop este „de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio”.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost observat în mai multe locuri din România. Atacă pescărușii și are un comportament asemănător piraților
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Mulți români s-ar putea trezi fără pensii. Miniștrii Muncii și Sănătății le-au pus gând rău
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”