Infracţiunile în şcoli au crescut în primul semestru al anului şcolar 2012-2013

Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente acestora au crescut cu 13 la sută în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, însă numărul lor raportat la numărul unităţilor de învăţământ este unul redus, a declarat chestorul de poliţie Dumitru Jianu, vineri, la o dezbatere CNA.
Romania TV
08 mart. 2013, 13:32
Infracţiunile în şcoli au crescut în primul semestru al anului şcolar 2012-2013

Chestorul de poliţie Dumitru Jianu, director în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia de Ordine Publică, a participat la dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”, organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), potrivit Mediafax.

Dumitru Jianu a vorbit despre faptele sesizate în anii şcolari 2010-2011, 2011-2012 şi în primul semestru din 2012-2013, nu despre cele constatate şi soluţionate de poliţie.

Potrivit lui Dumitru Jianu, infracţiunile sesizate în incinta şcolilor şi în zonele adiacente acestora în anul şcolar 2011-2012 au scăzut cu patru la sută faţă de 2010-2011. Autorii şi victimele acestor fapte sesizate au fost preponderent elevi. Majoritatea acestor fapte sesizate au fost reprezentate de furt şi tâlhărie.

Pe de altă parte, potrivit lui Jianu, deşi în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, comparativ cu perioada similară din anul şcolar precedent, s-a constatat o creştere cu 13 la sută a infracţiunilor în incinta şcolilor şi în zona adiacentă acestora, numărul acestora raportat la numărul de unităţi de învăţământ existente la nivel naţional este redus, fiind 0,2 la sută infracţiuni pe şcoală pe semestru.

Dumitru Jianu a precizat că în primul semestru al anului şcolar 2012-2013 au fost sesizate 740 de asemenea infracţiuni.

„Cifra este cu mult redusă faţă de percepţia pe care o avem despre siguranţa în unităţile şcolare. Fenomenul infracţionalităţii juvenile manifestat în unităţile de învăţământ preuniversitar este reprezentat de conflictele spontane, majoritatea fiind între elevi, fără forme specifice de organizare, care nu evidenţiază acţiuni criminale tipice unei grupări infracţionale”, a explicat chestorul de poliţie Dumitru Jianu.

El a mai spus că deşi aceste fapte sunt dramatice, ele sunt totuşi „minore şi au un grad redus de pericol social”.

„La 10.000 de şcoli la o populaţie şcolară de 3,3 milioane de elevi am înregistrat 740 de sesizări, care s-au confirmat sau nu într-un semestru. Aceasta este realitatea. Vorbim de o cifră foarte, foarte redusă. Realitatea este că şcoala este un domeniu sigur, deci putem să ne trimitem copiii la şcoală”, a spus Dumitru Jianu.

El a dat asigurări că Poliţia Română, Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale fac tot ce pot pentru a construi un domeniu mult mai sigur.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) organizează, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău”, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. La eveniment sunt prezenţi şi specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.

Dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău” vine după alte două dezbateri organizate de CNA – „Audiovizualul între ficţiune şi realitate”, care a avut loc pe 1 martie, şi „Libertatea de exprimare – drept fundamental sau absolut?”, din 8 februarie.

Pe de altă parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petiţia online „Interesul public mai presus de gustul publicului”, al cărei scop este „de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio”.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună