Infrastructura de căi navigabile pe Dunăre va fi reabilitată

Miniștrii transporturilor din țările Uniunii Europene au semnat luni proiectul "Concluzii privind reabilitarea și întreținerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre și pe afluenții săi navigabili".

21 iun. 2016, 15:31
Infrastructura de căi navigabile pe Dunăre va fi reabilitată

„Semnarea acestui document este relevantă în contextul în care Ministerul Transporturilor din România are un rol important în coordonarea Ariei Prioritare 1a — căi navigabile interioare (AP 1a). Cooperarea statelor din regiunea Dunării pe AP 1a acordă o atenție deosebită asigurării și îmbunătățirii condițiilor de navigație pe Dunăre. Această măsură corespunde strategiei Ministerului Transporturilor în domeniul transportului naval, direcție strategică evidențiată în Master Planul General de Transport al României”, menționează Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă.

În România proiectele de infrastructură necesare sunt: îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre pe sectorul Călărași – Brăila și execuție lucrări și imbunătățirea condițiilor de navigație pe sectorul comun româno- bulgar al Dunării.

Ministrul Dan Costescu a mai participat la Rotterdam și la Reuniunea la Nivel Înalt privind Revitalizarea/Revigorarea rețelei TEN-T. Despre aceasta întâlnire, comunicatul precizează: ” Este pentru prima oară când România reușește să propună în Transporturi proiecte care să depășească limita disponibilă care era în acest caz 519 milioane de euro. Proiectele evaluate vizează infrastructura feroviară și navală, dar și sistemele de transport din infrastructura rutieră și aeriană”.

În cadrul reuniunii interinstituționale a fost adoptată „Declarația de la Rotterdam privind principalele provocări pentru dezvoltarea rețelei TEN-T” ce prevede inovare, sisteme inteligente de transport ITS, multimodalitate, dimensiunea urbană și cea externă. Documentul adoptat conține aspecte generale privind implementarea și finanțarea proiectelor pentru coridoarele rețelei centrale TEN-T, noi tehnologii și modele de mobilitate, precum și digitalizarea și automatizarea transportului.