Infrastructura energetică a Ucrainei, devastată de atacurile nimicitoare ale rușilor! Pagubele sunt colosale

Şeful operatorului reţelei naţionale de electricitate a Ucrainei a estimat marţi că pagubele produse sistemului energetic ucrainean de bombardamentele ruseşti sunt ''colosale'', dar nu consideră că se impune evacuarea civililor din oraşele cele mai afectate de întreruperile în furnizarea energiei electrice, transmite Reuters.

22 nov. 2022, 17:26
Infrastructura energetică a Ucrainei, devastată de atacurile nimicitoare ale rușilor! Pagubele sunt colosale

Situația în Ucraina rămâne critică! Rușii lansează numeroase atacuri care vizează infrastructura energetică a Ucrainei.

Jumătate din infrastructura energetică a țării este afectată de atacurile forțelor ruse, iar pagubele sunt colosale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că iarna va ameninţa viaţa a milioane de ucraineni, după seria de lovituri asupra infrastructurii energetice a ţării.

Citiți și: OMS lansează un avertisment sumbru: „Iarna aceasta va pune în pericol vieţile a milioane de oameni în Ucraina”

Operatorul ucrainean de energie Ukrenergo a declarat, marți, că daunele produse sistemului energetic ucrainean de atacurile lansate de forțele invadatoare ruse sunt „colosale”, însă a respins necesitatea evacuării civililor din orașele cele mai afectate de întreruperile de curent, relatează Reuters.

Volodimir Kudriţki i-a a avertizat pe ucraineni că s-ar putea confrunta cu sistări îndelungate ale furnizării energiei electrice și i-a asigurat că operatorul reţelei va face tot posibilul să țină situația sub control.

De asemenea, el a precizat că nicio termocentrală sau hidrocentrală nu a rămas neatinsă de bombardamentele ruseşti, iar „amploarea distrugerilor este colosală”, a afirmat Kudrițki.

Cât despre efectele atacurilor ruseşti, el a spus că „în Ucraina există un deficit în producţia de energie electrică. Nu putem genera atâta energie cât pot consumatorii să folosească”.

Cu toate acestea, directorul executiv al Ukrenergo a afirmat că Ucraina are suficiente rezerve de combustibil, constituite încă dinaintea invaziei ruse lansate pe 24 februarie, şi depune mari eforturi pentru a repara infrastructura avariată de bombardamente, sperând în acelaşi timp să obţină unele piese de schimb din străinătate.

Citiți și: Risc nuclear în Ucraina. Bombardamente intense la cea mai mare centrală din Europa

Întrebat despre propunerile de a evacua cetăţenii din oraşele cele mai sever afectate de întreruperile în furnizarea energiei electrice, directorul companiei Ukrenergo consideră ”inoportune” astfel de apeluri, potrivit Agerpres.

Un val de frig este aşteptat în Ucraina începând de miercuri, dar apoi prognoza meteo arată că temperaturile vor creşte din nou, ceea ce va oferi condiţiile stabilizării sistemului energetic, a mai estimat Volodimir Kudriţki.

De asemenea, premierul ucrainean Denis Şmigal, a declarat că aproape jumătate din infrastructurile energetice ale Ucrainei sunt scoase din funcțiune în atacurilor aeriene desfăşurate de Rusia de la începutul lunii octombrie în Ucraina.