OMS lansează un avertisment sumbru: „Iarna aceasta va pune în pericol vieţile a milioane de oameni în Ucraina”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că iarna va ameninţa viaţa a milioane de ucraineni, după o serie de lovituri devastatoare ruse asupra infrastructurii energetice a ţării.

22 nov. 2022, 09:06
OMS lansează un avertisment sumbru: „Iarna aceasta va pune în pericol vieţile a milioane de oameni în Ucraina”

Avertismentul OMS este cu atât mai îngrijorător în condiţiile în care mulţi ucraineni nu au acces la medicamente, iar sute de spitale au fost avariate în timpul luptelor.

„Iarna aceasta va pune în pericol vieţile a milioane de oameni în Ucraina”, a declarat jurnaliştilor Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa. „Pur şi simplu, iarna aceasta va fi o problemă de supravieţuire”, a spus el.

Daunele aduse infrastructurii energetice a Ucrainei „au deja efecte devastatoare asupra sistemului de sănătate şi asupra sănătăţii populaţiei”, a adăugat Hans Kluge.

Potrivit acestuia, OMS a înregistrat peste 700 de atacuri asupra unităţilor de sănătate ucrainene de la începutul invaziei ruse, în februarie, despre care el a spus că constituie „o încălcare clară” a dreptului internaţional umanitar.

Ucraina urmează să evacueze civili din zonele recent eliberate din regiunile Herson şi Nikolaiev, pe fondul temerilor că daunele aduse infrastructurii cauzate de război sunt prea grave pentru ca oamenii să poată trece de iarna, relatează The Guardian.

Citeşte şi: Soldaţi ruşi reţinuţi de poliţia militară pentru că refuză să lupte pe frontul din Ucraina VIDEO

Locuitorii din cele două regiuni sudice, care au fost bombardate în mod regulat de forţele ruse în ultimele luni, au fost sfătuiţi să se mute în zone mai sigure din partea centrală şi vestică a ţării, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Guvernul va oferi transport, cazare şi îngrijire medicală, a adăugat ea.

Evacuările au loc la p o săptămână după ce Ucraina a recucerit oraşul Herson – care rămâne aproape de linia frontului – şi zonele din jurul acestuia.

Eliberarea oraşului a marcat un câştig major pe câmpul de luptă, în timp ce evacuările evidenţiază dificultăţile pe care le întâmpină Ucraina după bombardamentele puternice organizate de Rusia asupra infrastructurii energetice, pe măsură ce se apropie iarna.

Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene şi-au îndreptat atenţia spre frontul sudic al războiului înainte de retragerea Rusiei din Herson.

Citeşte şi: Imagini dramatice din Herson! Ruşii au plecat, dar a venit iarna cruntă! Fără curent, fără apă şi fără caldură, sunt condamnaţi la moarte! Se anunţă -30 de grade noaptea!