Infringement pentru Madrid: Spania pretinde bani de la cetăţenii UE pentru tratamente GRATUITE

Comisia Europeană a declanşat joi procedura de încălcare a dreptului comunitar (infringement) împotriva Spaniei, întrucât spitalele publice din unele zone turistice nu acceptă cardul european de sănătate şi le cer pacienţilor comunitari să plătească tratamente care sunt gratuite pentru spanioli, anunţă Europa Press, citând surse din cadrul executivului comunitar.

RomaniaTV.net
30 mai 2013, 13:51
Infringement pentru Madrid: Spania pretinde bani de la cetăţenii UE pentru tratamente GRATUITE

Procedura a fost declanşată de Bruxelles în urma creşterii numărului de plângeri depuse împotriva spitalelor publice spaniole care nu îi tratează pe cetăţenii comunitari pe baza cardului european de sănătate, cerând în schimb o asigurare de călătorie sau direct, cardul de credit pentru plata serviciilor medicale, anunţă Europa Press, citând surse din cadrul executivului comunitar, informează Agerpres.

În general, asistenţa medicală este gratuită în Spania, iar cardul european de sănătate îi permite titularului să fie tratat absolut la fel ca un cetăţean spaniol, se mai arată în motivaţiile Comisiei.

Prin urmare, executivul UE a transmis o scrisoare de notificare, declanşând astfel prima fază a procedurii de infringement. Dacă guvernul spaniol nu ia măsuri în decurs de două luni, executivul comunitar va cere formal reformarea legii şi ar putea ajunge, în final, să se adreseze Curţii de Justiţie a UE (CEJ, cu sediul la Luxemburg) pentru soluţionarea acestui caz.