Inginer la INFP, după cutremurul care i-a panicat pe români: „E o surpriză că zona respectivă s-a activat. Al doilea poate fi un frate al celuilalt, nu o replică”

Constantin Ionescu, inginer la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a venit cu noi precizări după cutremurul produs marți în județul Gorj.

14 feb. 2023, 18:26
Inginer la INFP, după cutremurul care i-a panicat pe români: „E o surpriză că zona respectivă s-a activat. Al doilea poate fi un frate al celuilalt, nu o replică”

Un cutremur cu magnitudinea 5.7 s-a produs marți, 14 februarie, la ora 15:16:52 (ora României),  în OLTENIA, GORJ, la adâncimea de 6.3 km.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 109km SV de Sibiu, 138km V de Pitesti, 166km SE de Timisoara, 185km SE de Arad, 186km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 219km E de Zemun, 222km NE de Nis.

Cutremurul cu magnitudinea 5.7 a fost urmat de două replici, una de 3.4 și alta de 3,5.

„S-a produs la adancimea de 10 kilometri cutremurul. Astazi, dupa 16 replici ale cutremurului de ieri, s-a produs la 10 km distanta de vechiul epicentru (…) Adancimea a fost de 7km. E o zonă în care nu s-au produs cutremure decat foarte rar si cu magnitudini mici, de 1-3 grade. Pentru noi e o surpriză că zona respectiva s-a activat. S-au mai produs cutremure în trecut, în 1943, de 5 grade, de asemenea în anii 60, 4-4,5 și în 1910 și apoi cu 50 de ani în urmă, cu magnitudini de sub 4 grade. Mișcarea faliilor a fost pe verticală, au fost plăci care s-au mișcat una față de cealaltă, sunt un tandem de cutremure. Al doilea cutremur poate fi un frate al celuilalt, nu e o replică a celuilalt”, a declarat Constantin Ionescu, inginer la INFP.

Citește și Cutremur cu magnitudine 5.7 în Oltenia, au căzut rafturi şi s-au zgâlţâit clădirile. Seismul s-a resimţit şi în Capitală

Zeci de apeluri la 112 pentru a semnala probleme provocate de cutremurul din România

Pompierii din Gorj au primit 20 de apeluri la 112 de la persoane care semnalau probleme produse de cutremur.

”Având în vedere cutremurul produs în urmă cu puţin timp, în Oltenia, Gorj cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, la o adâncime de 40 km, pompierii militari ai ISU Gorj efectuează misiuni de patrulare/recunoaştere în teren”, a transmis, marţi, ISU Gorj.

”Totodată s-a crescut capacitatea de intervenţie a inspectoratului pentru a gestionarea eficientă a eventualelor situaţii de urgenţă. Până în acest moment, în dispeceratul ISU Gorj s-au înregistrat aproximativ 20 de apeluri care semnalează fisuri apărute la anumite construcţii, elemente de construcţie de la faţada mai multor clădiri care s-au desprins, dar, din fericire, până în acest moment nu au fost înregistrate victime”, a mai transmis ISU Gorj.