Îngraşă sau nu cartofii? Diferenţa o face doar modalitatea de preparare. Care este cea mai bună metodă

Felul in care prepari cartofii ii transforma ori intr-o masa valoroasa, ori intr-un dezastru alimentar.

RomaniaTV.net
25 ian. 2014, 10:22
Îngraşă sau nu cartofii? Diferenţa o face doar modalitatea de preparare. Care este cea mai bună metodă

Cartofii nu ingrasa si sunt o sursa excelenta de nutrienti. In plus, vorbim despre una dintre cele mai alcaline vegetale. Iata cum trebuie gatiti corect, potrivit specialistilor consultati de „Ce se intampla, Doctore”:

Copti in coaja sau fierti in coaja, cartofii sunt sanatosi. Se consuma dupa racire, adica dupa ce se stabilizeaza amidonul. Si nu te feri de coaja deoarece contine jumatate din nutrienti. Cartofii fierti in coaja sau copti in coaja au 80 de kilocalorii la 100 de grame. Prajiti insa, cele 80 de kilocaloriii la suta de grame se transforma in 400 de kilocalorii. Astfel, o portie uriasa de cartofi prajiti poate sa contina caloriile cat pentru o zi intreaga, adica intre 1800 si 2000 de kilocarii.

De asemenea, important este si sa-i consumi in cantitati controlate: „Asta ar insemna undeva la 100-155, poate chiar 200 de grame la o masa obisnuita”, explica Dr. Serban Damian, nutritionist.

Medicii endocrinologi recomanda si ei cartofii preparati corect, chiar daca te afli intr-o stare de prediabet. „Cartoful fiert in coaja sau copt in coaja are un indice glicemic scazut, pe cand, daca il fierbem decojit si il consumam sub forma de piure, indicele gricemic creste”, explica Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Nu e indicat sa ii combini cu produse din carne, ci cu salate mari. Iar daca esti la cura de slabire, trebuie sa tii cont de o regula de aur: „nu adauga nicio sursa de grasime, fie ca e vorba de ulei, unt. Smantana este un aliment cu o cantitate calorica moderata”.

Detalii pe foodstory.ro