Îngrăşămintele artificiale au EFECTE DEVASTATOARE

Profesorul Stephen Carpenter, directorul Centrului de Limnologie al universității statului Wisconsin, a criticat utilizarea exagerată a îngrășamintelor artificiale precum cele fosfatice și azotoase pentru faptul că acestea depășesc 'limitele planetare' care permit existența vieții pe Pamânt, notează Agerpres.

18 ian. 2015, 17:35
Îngrăşămintele artificiale au EFECTE DEVASTATOARE

„Începem să atingem și să trecem dincolo de limitele biofizice care îngăduie existența civilizației umane, așa cum o cunoaștem”, susține Carpenter.

Pământul reprezenta un mediu de viață mult mai bun în epoca holocenului (ultima perioadă a erei cuaternare) pentru că atunci civilizația a îmbunătățit viața omului și a dus la o dezvoltare mai rafinată în domeniile social, politic și religios.

„Tot ceea ce este important pentru civilizație” — spune Carpenter — „s-a petrecut înainte de 1914”. Dezvoltarea agriculturii, înălțarea și declinul Imperiului Roman, revoluția industrială au fost unele dintre cele mai bune fenomene care s-au întâmplat în lumea noastră, dar numai pâna acum circa o suta de ani, când activitățile omului au început să distrugă planeta, consideră sursa citată de thewestsidestory.net.

Profesorul Carpenter și echipa sa de cercetatori au examinat problema încălzirii globale datorate emisiilor de carbon și impactul acesteia, modul în care aceasta afectează creșterea nivelului mărilor și pierderea diversității, printre altele. Ei au descoperit că „noi, oamenii, am determinat schimbarea amplă a ciclurilor naturale ale azotului și fosforului mult mai mult decât oricare alt fenomen”, creșterea fiind de ordinul a 200 până la 300 la sută.

Spre deosebire de aceasta, creșterea carbonului a fost de numai 10-20 la sută, însă a stârnit o adevărată zarvă în privința climei, a mai spus sursa citată.

Cercetătorii au declarat că folosirea fosforului și azotului artificial pentru sporirea producției agricole în SUA nu este necesară pentru că pământul conține deja o bogăție de substanțe nutritive care favorizează recoltele-record. Folosirea excesivă a acestor elemente pe terenuri unde ele sunt deja abundente are un impact asupra planetei Pamânt, determinând incapacitatea ei de a susține viața dincolo de limitele planetare.

Întrucât fosforul și azotul nu au o distribuție egală în sol, concentrația este mai bogată în Statele Unite decât în Africa. De aici și problemele pe care le au africanii în producerea hranei fără sprijinul îngrășamintelor artificiale. „Sunt unele părți ale lumii care sunt suprapoluate cu azot și fosfor, precum și alte părți unde oamenii nu dispun de cantitățile necesare pentru a produce hrana de care au nevoie”, spune savantul.

Sfatul său este ca proprietarii fermelor de tip industrial să reducă folosirea nesabuită de îngrășaminte fosfatice sau azotoase pentru că astfel ei dezechilibrează ecosistemul. „S-ar putea ca civilizația umană să trăiască și în alte condiții decât cele din holocen, dar acest lucru n-a fost încercat pâna acum. Noi știm că civilizația poate supraviețui în condiții de holocen și tocmai de aceea pare rezonabil să încercam să menținem aceste condiții”, a mai spus Carpenter, citat de thewestsidestory.net.