Îngrijitoare din România, umilită de o bătrână din Austria și familia sa. A fost obligată să doarmă în beci

Din ce în ce mai mulți români aflați la muncă în străinătate au parte de experiențe traumatizante. Un exemplu în acest sens reprezintă o româncă plecată în Austria, la Salzburg, care a fost umilită de o bătrână de 92 de ani și familia sa. 

19 ian. 2023, 17:11
Îngrijitoare din România, umilită de o bătrână din Austria și familia sa. A fost obligată să doarmă în beci

Erich Mocanu, reprezentant al organizației AEBS, a povestit experiența nefericită a unei românce plecată în afară, la muncă, pentru a câștiga un ban cinstit.

Românca a plecat imediat după Anul Nou în Austria, lângă Salzburg, pentru a îngriji o bătrână în vârstă de 92 de ani. În cele din urmă, badanta a ajuns să fie umilită. A fost dată afară din casă și a fost obligată să-și petreacă noaptea în frig, într-o pivniță.

Bătrâna din Austria a apelat la o agenție specializată pentru a găsi o îngrijitoare. Neînțelegerile au început în momentul în care bătrâna a văzut cât costă serviciile româncei, facturate de agenția prin intermediul căreia îngrijitoarea a fost trimisă în Austria. Astfel, timp de două săptămâni, nonagenara a trimis-o badantă să doarmă în beci, în toiul iernii.

„Femeia a început pe data de 4 ianuarie, a lucrat la o bătrână de 92 de ani în Austria, în apropiere de Salzburg. Apoi bătrâna, clienta româncei, a primit factura de 2.400 de euro de la agenția care a plasat-o pe îngrijitoare, pe româncă.

Că nu am nevoie de îngrijitoare, acasă cu tine, pleacă, ieși afară și altele. Și așa femeia a fost dată, marți seară, afară din casă, pe frig. Bătrâna de care avea grijă a locuit într-un bloc de apartamente. Când a fost izgonită, ea și-o luat câte a apucat în geantă și, pentru că nu avea altă alternativă, s-a dus în beciul clădirii, unde a stat până a doua zi dimineață”, a explicat Erich Mocanu, reprezentantul organizației AEBS, pentru ȘtiriDiaspora.

 

Românca plecată în Austria, umilită în repetate rânduri

 

În cele din urmă, românca a decis să pună punct experienței nefericite. A sunat la agenția de forță de muncă și temporar, s-a cazat la un hotel din Austria, pentru care a trebuit să plătească din propriul buzunar.

„A venit o femeie de la agenția de plasare a forței de muncă și a dus-o la un hotel și i s-a spus că ea trebuie să-și plătească sigură hotelul, ceea ce este ilegal. Ar trebui să plătească bătrâna, care nu și-a respectat contractul.

Legal, chiar dacă dai pe îngrijitor afară, trebuie să îi acorzi un preaviz de două săptămâni. Deci costurile acestea – și de hotel și pe mai departe -, salariu pentru încă 2 săptămâni, bătrâna trebuie să le plătească.

Și dacă nu se va achita de această obligație, o să o acționez pe bătrână în judecată, chiar dacă are 92 de ani”, a mai povestit Erich Mocanu.